Bilgi Yeriniz

Doğal Yumurta Nasıl Anlaşılır?

26.06.2018
2.658
Doğal Yumurta Nasıl Anlaşılır?

Günümüzde doğal ürünler çok fazla bulunamadığından, üretilen doğal ürünleri ayırt etmek oldukça zor olmaktadır. Özellikle kahvaltılarda sıklıkla tercih ettiğimiz yumurtanın doğal olup olmadığını satın alınmadan önce anlamak oldukça zordur.

Yumurta, her gün bir tane yemek bile vücudumuzun istediği protein miktarını büyük oranda karşılamaktadır. Eğer bizim için bu kadar önemli olan bir ürün, doğal olmaktan çıkıp daha fabrikasyon olursa, bu sefer vücudun protein miktarını karşılamaktan ziyade kimi durumda aşırı tüketimde zararlı bile olabilmektedir.

Organik Yumurta Nasıl Anlaşılır?

1-)Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca Verilen Sertifika

Eğer küçük bir köy yerinde değilseniz ve yumurtanızı sadece tek bir yerden almak istiyorsanız, öncelikle organik üretim yaptığına dair sertifikası olduğuna dikkat etmelisiniz. Bu sertifikaya sahip olan işletmeler yalnızca doğal ürün sattığından, herhangi bir problem ile karşılaşmanız durumunda bunun için yetkili yerlere de başvurabilirsiniz.

2-)Maliyeti

Aslında bu durum çoğu zaman kişileri yanıltan bir durum olsa da güvendiğiniz bir yerden organik yumurta alışverişi yapıyorsanız, dışarıda herhangi bir yüksek fiyattan satılan yumurta ile farkını rahatlıkla görebilirsiniz.

Organik yumurtada, üretim aşamasında ve tavukların beslenmesi konusunda oldukça maliyetli bir aşamadan geçtiği için maliyet yumurtanın da fiyatının artmasına sebep olmaktadır.

3-)Görünüşü

Yine fabrikasyon yumurtalar ile organik yumurtaları ayıran bir diğer özellik ise görünüşleridir. Fabrikasyon yumurtalar organik yumurtalara göre her zaman daha ufaktır. Fakat bazı durumlarda fabrikasyon yumurtalarda yine büyük olabilmektedir fakat böyle zamanlarda yumurtanın içinden zaten organik olup olmadığını anlayabilirsiniz.

4-)Yumurtanın Sarılığı

Yumurtayı organik olduğunu düşünerek bile almanız, kullandığınızda, gördüğünüz sarılık aslında organik olmadığını kolaylıkla anlayabilmenize olanak sağlamaktadır. Şöyle ki, bilinenin aksine organik yumurtalar turuncuya çalan bir sarılığa sahiptir. Fabrikasyon yumurtalar ise tam bir sarı renge sahiptirler. Yumurtayı kırdıktan sonra bu renk ayrımına göre yumurtanızın organik olup olmadığını kolaylıkla anlayabilirsiniz.

Bozulmuş Yumurta Nasıl Anlaşılır?

  • Son kullanma tarihine bakmalısınız. Üretilen yumurtaların üzerinde son kullanma tarihleri bulunmaktadır. Mümkün olduğunca da üzerinde tarih olmayan yumurtaları tercih etmemelisiniz.
  • Bozulmuş olan yumurta kötü bir koku oluşumuna sebep olacaktır. Yumurtayı elinize alıp kokladığınızda rahatsız edici bir koku ile karşı karşıya kalmışsanız kesinlikle o yumurtayı almamalısınız. Aynı şekilde satıcıyı da uyarabilirsiniz.
  • Görüntüsünde renk değişimi, kararma, tozlanma gibi görüntüler var ise yine buradan da bozulduğunu düşünebilirsiniz. Kesinlikle tercih etmemelisiniz.
  • Eğer yumurtalarınızı almışsanız evinizde su testi yapabilirsiniz. Bu yöntem yumurtanın bayat olup olmadığını anlamak için oldukça sık kullanılan bir yöntemdir. Burada yapmanız gereken sadece bir kap içine doldurduğunuz suyun içine yumurtanızı atmaktadır. Eğer batıyorsa taze olduğunu düşünebilirsiniz.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.