Bisiklet Pası Nasıl Temizlenir?
Spor ya da bir hobi olarak kullanılan bisiklet, hem masrafsız bir araç hem de oldukça sağlıklı bir spor malzemesidir. Yaz aylarının gelmesi ile birlikte kırsal alanlarda bisiklet turları oldukça popüler bir hale gelmektedir. Ancak bisikletlerde bazı durumlarda paslanma sorunu ortaya çıkabilmektedir.
Yağmura maruz kalan, buyası artık aşınan ya da uzun süre kullanılmayan bisikletlerde meydana gelen bu pas lekeleri, ilerleyen süreçte ciddi bir sorun halini alabilir. Bisikletin daha uzun ömürlü olabilmesi için bu pas lekelerinin temizlenmesi gerekmektedir.
Pas Lekesinin Engellenmesi
Zorlu bir leke olan pas lekesinin temizlenmesinden daha önemli olan, bu lekenin oluşumunun en baştan engellenmesidir. Bisikletlerde paslanma sorunu en sık jantlarda ve gidonlarda meydana gelir. Bu bölgeler doğrudan boya ile temas etmediğinden dış etkenlere çok fazla maruz kalır ve korumasız haldedir. Bu nedenle bu bölgelerde paslanma sorununun oluşmaması için mutlaka renksiz koruyucu vernik ya da şeffaf bir boya ile kaplanabilir. Bu sayede bu bölgelerde dış etkenlere karşı bir dayanıklılık oluşacaktır.
Paslanma sorunu, hava ile temas sonucunda oluşan ve çok çabuk yayılan bir sorundur. Tam olarak engellenmesi her zaman mümkün olmayabilir. Ancak pas lekesi oluştukça temizlenmesi bazı yöntemlerle mümkün olabilmektedir.
Pas Lekesi Temizleme Yöntemleri Nelerdir?
- Metal yüzeyler çok hassas bir yapıya sahip olmadığı için ovalanarak temizlenmeye de uygundur. Pasın oluştuğu yüzey bir zımpara ya da tel fırça yahut bulaşık teli ile ovularak temizlenebilir. Ancak sert bir temizleme metal yüzeyde çizik oluşmasına yol açabilir, bu nedenle uygulama yapılacak olan metalin cinsine çok dikkat edilmelidir.
- Temizlik yapılırken sıklıkla kullanılan bir malzeme olan sirke de pas lekelerinin çıkarılması için kullanılabilmektedir. Sirke pas lekesi bulunan bölgeye dökülür ve bir müddet bekletilir. Pas lekesi bir süre sonra çözülmeye başlayacaktır. Çözülme işlemi sona erdiğinde yüzey soğuk su ile durulanmalıdır. İşlem ikinci ve üçüncü defa paslı bölgeye uygulanabilir.
- Gıda ürünlerinden bir tanesi olan karbonat da pas lekelerini çıkarıcı etkiye sahiptir. Bir kabın içine bir miktar su ve karbonat eklenip, bu iki malzeme macun kıvamına gelecek biçimde karıştırılır. Macun paslı bölgeye sürülür ve burada kuruması beklenir. Kuruduktan sonra sert kıllı bir fırça ile bölge fırçalanarak temizlenir.
- Daha çok yaygın olarak mutfakta kullanılan çamaşır suyu da bisiklette oluşan pas lekeleri için çözüm olabilir. Ancak tercih edilen çamaşır suyu yoğun bir kıvama sahip olmalıdır. Çamaşır suyu, paslı olan bölgeye doğrudan dökülür ve ovularak temizlenir. Çamaşır suyu cilde zarar verebileceğinden işlem sırasında muhakkak eldiven kullanılmalıdır.
Henüz yorum yapılmamış.