Bilgi Yeriniz

Kurumuş Uhu Lekesi Nasıl Çıkar?

09.06.2018
2.969
Kurumuş Uhu Lekesi Nasıl Çıkar?

Kurumuş uhu lekesi, en zor lekelerden bir tanesi olarak bilinmektedir. Yapıştırıcı lekesinin nasıl çıkarılacağı tam anlamıyla bilinmediği için tereddüde neden olur ve uhu lekesi bu sırada kuruyup kalıcı bir hale gelebilmektedir. Oysa bu lekenin çıkarılması esasında oldukça kolaydır. Yalnızca doğru yöntemlerin uygulanması, lekenin bölgeden temizlenmesi için yeterli olacaktır.

Kurumuş Uhu Lekesini Çıkarma Yöntemleri Nelerdir?

Uhu ya da sıvı yapıştırıcılar, hayatın birçok alanında gerekli olan ve sıklıkla da kullanılan malzemelerdir. Ancak kullanımları sırasında çok dikkat etmek gerekir, aksi halde etrafa ve cilde bulaşabilir ve burada çok hızlı bir biçimde kuruyabilir. Kurumuş uhu lekesini çıkarmaya yarayan yöntemlere aşağıda yer verilmektedir:

1-)Toz Deterjan

Uhu lekesinin çıkarılabilmesi için kuruması beklenmelidir, aksi halde ıslak durumdaki yapıştırıcı çok daha geniş bir alana bulaşacak ve temizliği de çok daha zor olacaktır. Bu nedenle kurumuş haldeki uhu lekesi endişeye neden olmamalıdır.

  • Bu işlemin gerçekleştirilebilmesi için ilk olarak keskin olmayan ama ince uçlu bir gereçle, söz gelimi bir kart ya da kaşık, lekenin bulunduğu bölge olabildiğince kazınır ve bölgede uhunun kalıntılarının en aza indirilmesi sağlanır.
  • Ardından bir çay kaşığı kadar toz deterjan bir bardak sıcak su ile karıştırılır.
  • Kullanılan deterjanın ağartıcı özelliği bulunmamalıdır, aksi halde uhu lekesi bulunan kıyafet ya da kumaşta renk değişiklikleri meydana gelebilir.
  • Hazırlanan karışım kuru ve temiz bir beze dökülür, bu bez kullanılarak lekeli bölgeye tampon hareketleri yapılır.
  • Lekeli kısım ovalanmamalı, yalnızca üzerine deterjanlı bez ile bastırılmalıdır.
  • Lekenin çıkmasının ardından, lekeli bölge yıkanır ve kurumaya bırakılır.

2-)Aseton Kullanımı

Oldukça güçlü bir çözücü olan aseton da uhu lekesinin çıkarılabilmesi için kullanılmaktadır. Aseton lekenin büyüklüğünce zemine ya da kumaşa dökülür ve leke yumuşayana kadar beklenir. Daha sonra jilet ya da bıçak gibi bir gereçle uhu lekesi kazınır. Kazıma işlemi için zımpara da kullanılabilir.

3-)Amonyak Kullanımı

İki günden daha uzun süre önce oluşan uhu lekelerinin çıkarılmasında en etkili olan seçenek amonyak kullanımıdır. İki yemek kaşığı amonyak ya da içerisinde amonyak da bulunan bir temizleyici ürün, bir bardak sıcak suya karıştırılır. Bu karışım bir parça kâğıt havlu ya da temiz bir bezle lekeli bölgeye tampon hareketler ile uygulanmalıdır. Tampon işlemi sonrasında lekenin çıkması sonrasında lekeli bölge yıkanır ve daha sonra da kurutulur.

Uhu lekesinin kumaştan çıkarılması sırasında, şayet kumaş renkli ise kimyasalların uygulanmasına dikkat edilmesi gerekir. Özellikle koltuk gibi zeminlerde bu malzemeler ağartıcı etki gösterebilir, bu nedenle küçük bir bölümde denenmeli ve ardından lekeli bölgeye uygulanmalıdır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.