Şeker Hamuru Nasıl Saklanır?
Özel günler için yapılan pasta ve kurabiyelerde sıklıkla kullanılan ve son yıllarda kullanımında bir hayli artış görülen şeker hamuru, pasta ve kurabiyelerin görsel açıdan oldukça çekici ve iştah açıcı görünmesini sağlamaktadır. Bu hamura şeker hamuru denmesinin temel nedeni, pudra şekerinden imal ediliyor olmasıdır.
Daha önceki dönemlerde yalnızca pastanelerde karşımıza çıkan renkli şeker hamurları, günümüzde evlerde de yapılabilmektedir. Görsel bakımdan oldukça güzel ve estetik bir görüntü sunan şeker hamuru, uygun koşullarda saklanmadığında çok çabuk bozulmaya da meyillidir. Bu nedenle muhafaza edilmesi ve muhafaza koşullarına dikkat edilmesi son derece önemlidir.
Şeker Hamurunu Saklama Yöntemleri Nelerdir?
Diğer besinler gibi saklanamayan şeker hamuru, bazı püf noktalara uygun şekilde saklanmalıdır.
- Buzdolabı gibi soğuk yerlerde çok çabuk bir biçimde sertleşen ve kuruyan şeker hamurunun oda sıcaklığında saklanması en uygun olanıdır.
- Yapısı gereği çok çabuk bozulmayan şeker hamuru, hava ile temas etmediği zaman daha sonra da kullanılabilmektedir. Bu nedenle en etkili saklama yolu, streç film ile sararak hava ile temasını engellemektir.
- Havayla teması kesilmiş ve oda sıcaklığında bırakılmış şeker hamuru 15 güne kadar kullanılabilmektedir. Bu süre içinde lezzetinden ve görüntüsünden de bir şey kaybetmeyecektir.
- Şeker hamurunun ilk yapıldığında değil de bir gün bekletildikten sonra pasta ve kurabiyelerde kullanılması, çok daha güzel ve lezzetli sonuç alınmasını sağlayacaktır. Bunun için hamurun, yapılır yapılmaz streç filmle sarılıp oda sıcaklığında dinlenmeye bırakılması yeterli olacaktır.
Şeker Hamurunu Saklama Kabında Saklayın
Şeker hamuru, elbette ki saklama kaplarında da uzun süre muhafaza edilebilmektedir, ancak bunun için uygun saklama kapları mevcut ise. Saklama kabı olarak kullanılacak olan kabın kesinlikle hava geçirmeyen bir yapıya sahip olması son derece önemlidir. Hava almamasının daha garantili olması için şeker hamuru ilk önce streçle sarılıp ardından saklama kabına da konabilir. Ancak bu şekilde de şeker hamurunun buzdolabına konmaması gerekmektedir.
Şeker hamuru koku yapan ya da hemen bozulan bir yapıya sahip olmadığı için hamurun uzun bir süre boyunca muhafazası mümkün olabilmektedir. Ancak şeker hamurunda gıda boyası da mevcuttur ve gıda boyası bir süre sonra tüketim için zararlı bir hale gelebilir. Bu nedenle şeker hamurunun olabildiğince çabuk tüketilmesi son derece önemlidir. Aynı şekilde farklı renklerdeki şeker hamurları, zamanla birbirine renk verebileceği için mutlaka ayrı saklama kaplarında muhafaza edilmelidir.
Şeker hamuru kullanılarak süslenmiş olan pasta ve kurabiyeler ise buzdolabında saklanabilir. Ancak buzdolabındaki diğer besinlerin kokusunun pasta ve kurabiyelere geçmemesi için yine de saklama kabı kullanımı uygundur.
Henüz yorum yapılmamış.