Bilgi Yeriniz

Mum Lekesi Kot Pantolondan Nasıl Çıkar?

09.06.2018
2.648
Mum Lekesi Kot Pantolondan Nasıl Çıkar?

Mum, parafin içeren ve yavaşça yanan bir malzemedir. Aynı zamanda yağlı bir malzeme olan mum, damladığı ya da döküldüğü yerde, yağ lekesine benzer şeffaf ya da beyaz bir leke oluşmasına neden olur. Kot pantolonda, çeşitli giysi kumaşlarında mum lekesi büyük bir sorun haline gelebilir.

Mum Lekesini Çıkarma Yöntemleri Nelerdir?

Mum lekesinin kot pantolondan çıkarılabilmesi için yapılması gerekenlere aşağıda yer verilmiştir.

  • Mum damladığında ıslak halde temizlemeye çalışmadan, mumun soğuması beklenmelidir. Kurumamış haldeki mumun temizlenmesi lekenin daha da büyümesine neden olacaktır.
  • Mum çok fazla miktarda dökülmemiş yalnızca birkaç damla ile sınırlı kalmış durumda ise buz torbası kullanımı tavsiye edilir. Bu, mumun donma süresini hızlandıracak ve mum lekesinin sıcak olması nedeniyle ilk anda oluşacak küçük çaplı yanıkların da tedavi edilmesini sağlayacaktır. Aynı şekilde buz aküsü de bu işlem için kullanılabilir.
  • Mum lekesi kot kumaşı üzerinde donduktan sonra sivri bir cisimle, fazlalığının kumaş üzerinden kazınması gerekir. Ancak jilet ya da bıçak gibi kesici ürünlerden kaçınmak gerekir. Bunun yerine kredi kartı ya da kaşık gibi sert ve kazımaya uygun gereçler kullanılmalıdır. Leke çok fazla ise dikkatli olmak koşuluyla daha hızlı bir kazıma için bıçak da kullanılabilir.
  • Eğer mum lekesi kumaşın içine işlemişse, lekenin yeniden eritilmesi gerekecektir. Bunun için kot kumaşı ütü masasına serilir, ardından mum lekesi oluşmuş olan bölgenin üzerine bir başka bez ya da kâğıt havlu konur. Ardından sıcak ayardaki ütü ile mum lekesi bulunan bölge iyice ütülenir. Bu, lekenin erimesini ve yeni kumaşa – kâğıt havluya geçmesini sağlayacaktır. İşlem sonrasında kumaş türüne göre leke kalabilir. Bu durumda kalan yağ lekesinin çıkarılması için yağ sökücü kimyasal ürünler de kullanılabilir. Bunların kumaşa zarar vermediğinden emin olmak için kumaşın küçük bir bölümünde deneme yapılmalıdır. Son olarak pantolon ya da lekeli kumaş, çamaşır makinesinde yıkama talimatlarına uygun bir biçimde yıkanmalıdır.

Mum Lekesini Temizlerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mum lekesinin çıkarılması sırasında;

  • Lekeye kesinlikle ıslak durumda iken müdahale edilmemelidir. Bu işlem lekeyi temizlemeyeceği gibi daha geniş bir alana yayılmasına neden olacaktır.
  • Ütü ile lekenin çıkarılması sırasında kâğıt havlu ya da normal kâğıt kullanılacaksa, bunlar mutlaka beyaz renk olmalıdır, aksi halde ısının etkisi ile lekeli kumaş üzerinde renk bırakabilirler.
  • Mum lekesi oluştuğunda ve kuruduğunda, kesinlikle tırnakla müdahale edilmemelidir, bu işlem tırnağın zarar görmesine ve kumaşın da zedelenmesine yahut lekenin çok daha derine işlemesine neden olabilir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.