Antibiyotik Kullanırken Ateş Yükselmesi
Antibiyotik kullanırken ateş yükselmesi şikayeti çoğu zaman kişi tarafından yanlış anlaşılan bir durumdur. Vücut ısısının normal değerlerinden yüksek olması, yüksek ateş olarak tanımlanır. Yüksek ateşin pek çok sebebi bulunmaktadır.
Antibiyotik Kullanırken Ateş Yükselir mi?
Yüksek ateş tedavisinde neden olan etken bakteriyel enfeksiyonsa, uzman hekimler tarafından genellikle antibiyotik tedavisi uygulanır. Bakterilerin vücuttan uzaklaştırılması için uygulanan antibiyotik tedavi yönteminde, bakterilerin yok edilmesi ve vücut ısısının normal değerlere dönmesi beklenir. Fakat antibiyotiğin hastalığın tedavisinde yetersiz olması veya ilacın etkisini göstermemesi durumunda vücut ısısında değişiklik gözlenmez ve yüksek ateş hali devam eder.
Yüksek ateşin devam etmesi ise kişinin aklında; “antibiyotik kullanırken ateş yükselir mi?” sorusunu uyandırmaktadır. Aslında bu noktada ateş yükselmesi söz konusu değildir, yalnızca kullanılan ilacın tam olarak etkisini göstermediği veya tedavide yetersiz kaldığı söylenebilir. Eğer doktor gözetiminde kullandığınız ilaçlara rağmen ateşiniz düşmüyorsa, konuyla ilgili tekrar uzman hekime bilgi vermenizde fayda vardır.
Yüksek Ateş Neden Olur?
Normal şartlarda yetişkin kimselerde olması gereken vücut ısı değeri; yaklaşık olarak 37 derece civarındadır. Vücut ısısının bu değerden daha yüksek olması, yüksek ateş olarak tanımlanır. Ölçülen bölgeye göre yüksek ateş tanımı değişiklik gösterebilir.
Aşağıda ısının alındığı vücuttaki bölgelere yüksek ateş durumu örnekleri mevcuttur.
- Yetişkinlerde koltuk altından yapılan ölçümde vücut ısısı, 37,2 C ve üzeri ise yüksek ateş olarak görülür.
- Yetişkinlerde ağızdan yapılan ölçümlerde vücut ısısı, 37,8 C ve üzeri ise yüksek ateş olduğu anlamına gelir.
- Yetişkinlerde kulaktan ya da rektal bölgeden alınan ısı değerleri, 38 C ve üzeriyse yüksek ateş olduğu kanısına varılır.
Vücut ısısının artmasındaki temel durum; bağışıklık sistemimizin o esnada çeşitli zararlı bakterilere ve hastalıklara karşı mücadele etmesinden kaynaklanır. Vücut ısı değerlerindeki artış bakterilerin yok olması için gösterilen savaşın göstergesidir diyebiliriz. Her ne kadar vücut ısısındaki artış genellikle enfeksiyon temelli hastalıklardan kaynaklansa da, altında yatan pek çok neden olabilmektedir.
Aşağıda yüksek ateşin başlıca nedenlerinden detaylıca bahsedilmektedir.
1-)Güneş Çarpması
Uzun süre güneşe maruz kalınması akabinde kişide güneş çarpması meydana gelebilir. Buna bağlı olarak vücut ısısı değerlerinde artış gözlemlenir. Özellikle sıcak yaz günlerinde saatlerce güneşlenmenin akabinde bu duruma sık rastlanmaktadır.
2-)Virüsler
Sözlük tanımı bulaşıcı hastalıklara sebebiyet veren mikrop olan virüsler, yüksek ateşin başlıca sebeplerinden biridir.
3-)Bakteriyel Enfeksiyon
Enfeksiyonel hastalıklar ikiye ayrılır. Bunlardan birincisi viral enfeksiyonlar, ikincisiyse bakteriyel enfeksiyonlardır. Bakteri temelli olan bakteriyel enfeksiyonların akabinde kişide yüksek ateş gibi çeşitli semptomlara rastlanabilir. Fakat yüksek ateş tek başına kişide bakteriyel enfeksiyon olduğunu göstermez. Eğer yüksek ateşle birlikte öksürük, hapşırık, burun akıntısı gibi semptomlar görülüyorsa bakteriyel enfeksiyon temelli olabileceğinden; mutlaka uzman hekimden destek alınmalıdır.
4-)Kullanılan Bazı İlaçların Etkisi
Tedavi amaçlı kullanılan bazı ilaçların yan etkisi olarak kişide yüksek ateş gözlenebilir. Eğer ilaç kullanımından sonra yüksek ateş şikayeti baş gösterdiyse, ilacın prospektüsünü okumakta ve konuyla ilgili uzman hekime danışmakta yarar vardır.
5-)Gıda Zehirlenmesi
Yeterli hijyenik ortamda hazırlanmamış veya son tüketim tarihi geçmiş gıda ürünlerinin tüketilmesi akabinde gıda zehirlenmesi baş gösterebilir. Gıda zehirlenmesinin en bariz belirtilerinden biri; vücut ısısındaki artış yani yüksek ateştir. Ancak yüksek ateş tek başına gıda zehirlenmesi tanısında yeterli bulgu değildir. Gıda zehirlenmesinin diğer belirtileri ise şunlardır:
- Mide bulantısı,
- Kusma,
- Karın ağrısı,
- İshal,
- Halsizlik, yorgunluk hali,
- Kanlı dışkı,
- Vücudun genelinde ağrı(kas ağrıları).
6-)Diğer Nedenler
- Çocuklarda diş çıkarma evresi,
- Çeşitli bağırsak hastalıkları,
- Çeşitli eklem iltihaplanmaları.
Yüksek Ateş Nasıl Düşürülür?
Yüksek ateşin düşürülmesinde eğer ateş çok yüksek değerlerdeyse, muhakkak uzman hekime danışılmalıdır. Hafif ateş mevcutsa; evde bol su, meyve tüketimi, ılık bir duş ve bol bol istirahat etmek vücut ısısının normal seviyeye dönmesinde etkili olacaktır. Fakat yüksek ateş mevcutsa, bahsedildiği üzere mutlaka sağlık kuruluşuna danışılmalı ve doktor tavsiyesi olmadan kesinlikle antibiyotik veya herhangi bir ilaç kullanılmamalıdır.
Henüz yorum yapılmamış.