Bilgi Yeriniz

Diş Etine Bastırınca Ağrıyor

25.05.2018
3.960
Diş Etine Bastırınca Ağrıyor

Diş etine bastırınca ağrıması, çoğu zaman yediklerimizden ya da kullandığımız ağız eşyalarının yeterince hijyen olmaması ile ilgilidir. Bu ağrının çoğu zaman sebebi, enfeksiyondan kaynaklıdır. Kişiyi uykudan uyandıracak kadar ciddi bir ağrıdan bahsediyor ise muhakkak bir doktora göstermekte fayda vardır. Bu ağrı, küçük bir enfeksiyon ağrısı olabileceği gibi önlem alınmadığı takdirde kişiyi diş kaybına kadar götürebilmektedir.

Diş Eti Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

  • Eğer yakın zamanda yani 1-2 gün içinde ağrıyan bölgede kanal tedavisi yaptırdıysanız, ağrının muhtemel sebebi olabilir. Kanal tedavisi, dişin derinine uygulanan bir işlem olduğundan ve en nihayetinde et üzerinde de bir işlem döndüğünde bu birkaç günlük diş eti ağrısına sebep olabilmektedir. Fakat geçicidir.
  • Eğer dişinizde kaplama, çivi var ise bununla alakalı olarak da diş eti ağrısı meydana gelebilmektedir. Böyle bir durumda kaplamanızı – çivinizi değiştirmeniz gerekebilir. Eğer yeni işlem görmüşseniz de, çivinin diş etinde oynaması veya kaplamanızın dişiniz ile ölçülerinin oynamasından kaynaklı olabilir. Tekrar doktorunuza göstermenizde fayda vardır.
  • Yakın zamanda diş ile ilgili hiçbir işlem görmemişseniz ve diş etiniz ağrıyorsa, muhtemelen bulunduğu bölgedeki dişinizde çürük vardır. Çürükler bazen büyüktür gözükür, bazen de dişin kökünde ya da yanında meydana geldiği için göremeyebiliriz, bu çürüğü siz göremiyor olabilirsiniz. Dişte sızlama, diş etinde ince bir ağrı var ise çok geç kalmadan bir doktora gösterip tedavi ettirmelisiniz.
  • Dişlerinize gerekli bakımı yapmıyorsanız yediğiniz yemekler, geçirdiğiniz rahatsızlar da diş eti kanamalarına ve ağrılarına neden olabilmektedir.
  • Diş eti ağrısı için illa diş ile de ilgili bir problem taşımanıza gerek olmayabiliyor. Ciğerleriniz ile ilgili ya da şeker gibi rahatsızlığınız varsa diş eti ağrıları da çok sık yaşanabilmektedir.
  • Dişiniz ağrıyor ve sonrasında da diş etinizde şişme ve ağrı meydana gelmiş ise bu da iltihaplanmadan kaynaklanan bir durum olabilir. Yine tedavi için bir diş hekimine gözükmek oldukça faydalı olacaktır.

Diş Eti Tedavisinde Uygulanacak Yöntemler

  • İlk tedavi yöntemi, çok fazla beklemeden hemen bir diş hekimine ağrıyan bölgeyi göstermek olmalıdır. Kesinlikle evde diş ipi, sert diş fırçası ya da sivri bir cisim ile ağrıyan bölgeye müdahale etmeyin. Genelde diş eti ağrıları kişiyi, o bölge ile uğraşmaya zorladığı için sizin yapacağınız bir müdahale diş etinizin yarılmasına ya da kesilmesine sebep olabilir. Bu müdahaleler, sizin daha çok ağrı çekmenize neden olacaktır.
  • Eğer ki çok şiddetli bir ağrı değil ise ya da gece bu ağrı ile uyandıysanız ve uyuyamıyorsanız hafifletmek amacıyla yaklaşık 3-4 dakika tuzlu su ile gargara yapabilirsiniz. Tuzlu su o bölgedeki ağrıyı hafifletip, hatta geçirebileceği gibi, kanama gibi bir durum söz konusu ise kanamayı da durduracaktır.

Diş ve Diş Eti Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Ağız bakımı oldukça önemlidir ve gerçek bir hijyen sağlanması için sürekli tekrar gerektirir.

  • Diş eti ile çok sık problem yaşıyorsanız, diş fırçanızı daha sık değiştirmeniz gerekebilir. Normalde ayda 1 kere diş fırçası değiştirmek diş hekimlerinin önerisidir.
  • Günde en az iki kere dişlerinizi fırçalamanız gerekmektedir. Özellikle akşam 22.00’a kadar dişlerinizi fırçalamanız, 23.00 ile 03.00 arasındaki hücre yenilenmeleri için oldukça etkilidir. Ertesi gün dişlerinize baktığınızda daha temiz göründüğünü fark edeceksiniz.
  • Diş ipinin kullanılması aslında çok önerilmiyor. Özellikle dişlerin sürekli hareket etmeye meyilli olduğunu düşünürsek, diş ipi kullanımı dişlerin arasında boşluk oluşturabilmektedir.
  • Diş hekiminizden, dişinize göre söylediği diş fırçası modeli kullanmaya özen gösterin. Kalın söylenmiş ise ince fırça kullanmanız dişlerinizin yeterince temizlenmesine engel olabilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.