Bilgi Yeriniz

Boyunda Lap

19.03.2018
5.674
Boyunda Lap

Lap yani lenfadenopati, lenf bezlerindeki şişlik ve büyümeyi ifade eder. Boyundaki lap, 1 cm üzerinde ise tehlikeli olabilir. Boyunda bulunan laplar genellikle yüzeyseldir. Lapların lenf bezlerinin yabancı maddelere karşı oluşturduğu savunma mekanizması nedeniyle de şişmeler meydana gelmiş olabilir. Diğer taraftan laplar enfeksiyon ve kanser gibi hastalıklara da işaret edebilir. Bu yüzden lapların tehlikeli olup olmadığına uzman doktor tarafından karar verilmelidir.

Boyunda Lap Nedenleri Nelerdir?

  • Bakteriyel enfeksiyonlar,
  • Virüs enfeksiyonları,
  • Mantar enfeksiyonlar,
  • Parazitli enfeksiyonlar,
  • Kanserler,
  • Diğer hastalıklar.

Tüm bu durumlardan başka enfeksiyon, HIV ya da kanserde hastalık ihtimali dahilindedir. Bunu yanında doktor tarafından evde kedi besleniyorsa “kedi tırmığı hastalığı”da düşünülecektir.
Laplarda genellikle ağrı, ciltte kızarma enfeksiyonları düşündürmektedir. Kanser ihtimalinde ise lapın uzun süredir var olması, ağrısız olması, ele sertlik gelmesi, kulağa yakın olması, sigara ve alkol kullanımı gibi durumlar kanser olasılığını arttırmaktadır.

Vücudunuzdaki lapları fark ettiğinizde 40 yaş üzerinde iseniz ateş, gece terlemeleri, kiloda azalma gibi şikayetler de hastalığa eşlik ediyorsa acilen bir doktora başvurmalısınız.

Lap Tedavi Aşamaları Nedir?

  • Hastanın öyküsü iyice dinlenilmeli, patolojik inceleme iyi yapılmalıdır.
  • Hastalığın kaynağı konusunda fiziksel bir bulgu olup olmadığı incelenmelidir.
  • Eğer fiziksel bir bulgu yoksa lap 2-3 hafta sonra tekrar muayene edilmelidir.
  • Eğer lap boyutunda büyüme varsa tedavi ona göre yapılmaktadır.

Laplar, lenf bezleri ve bu duruma bağlı şişlik sorunları birçok hastalığı işaret etmektedir. Lap tedavisinde bütün ihtimaller araştırılmalıdır. Bu nedenle boyun laplarında hastaya doğru ve çabuk şekilde tanı sağlanması ve hastaya zarar vermemek esastır. Yurt dışında boyunda lapların tanısı sırasında direkt bir kitle alarak biyopsi işlemi yapılması artık tercih edilmemektedir. Çünkü hasta iyileştiğine inanarak tedaviyi bırakabilmektedir.

Hastalığın teşhis ve tedavisi için bir KBB doktoruna başvurulmalıdır. Lenflerdeki büyümenin nedeni genel olarak enfeksiyondur. Bu enfeksiyonlar genellikle bademcik gibi boğazdaki organlardaki hastalıkların boyundaki lenf bezlerini şişmesi sonucunda oluşur. Bu durumda uzman doktor tarafından ilaç tedavisi önerilebilir. Tüberküloz ve enfeksiyon varsa tedavileri daha uzun sürer.

Diğer yandan doğumdan kalan şişlikler cerrahi yöntem ile alınır. Eğer kanser ihtimali varsa hastalar dahiliye ve onkoloji bölümlerine yönlendirilir. Kitleden sıvı alınarak patolojiye gönderilir. Kanser durumu bu tetkikte anlaşılamayabilir. Bu durumda lapın tamamı çıkarılarak biyopsi alınmalıdır. Kanser varsa radyoterapi ve kemoterapi verilir. Gerekli olursa doktor tarafından ekstra tetkikler istenebilir. Kötü huylu bir kitle ise tedavi sonrasında lapların büyümeye devam etmesi, renk değişiklikleri, sertlik gibi durumlar varsa acilen bir doktora başvurulmalıdır.

NOT: Boyunda lap yukarıda anlatıldığı üzere çok ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabileceğinden, ihmal edilmemeli ve doktora gidilmelidir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.