Bilgi Yeriniz

Kokoreçlik Bağırsak Nasıl Temizlenir?

24.05.2018
7.162
Kokoreçlik Bağırsak Nasıl Temizlenir?

Kokoreç, kimilerince çok sevilen ve dışarıda yemek yenileceğinde akla ilk gelenken, kimilerinin de ağzına sürmediği bir yiyecektir. Peki nasıl bir yiyecektir kokoreç? Kokoreç, bir takım yağların etrafına, hayvansal ince bağırsakların sarıldığı ve sonrasında ısısal işlemlerden geçirilerek pişirilen, geleneksel bir yiyecektir.

Kokoreçin Faydaları Nelerdir?

Kokoreç, bir sakatat olarak göz önüne alındığında, içeriğindeki yağ asitleri ve az oranda da olsa protein miktarı ile günlük beslenme ihtiyacına faydada bulunabilir. Sağlık niyetine haftada 1-2 kez tüketilebilir bir yiyecektir. Canlı olması sebebiyle, fazlası kilo aldırmayacaktır. İçerisindeki yağlı kısım ve ekmeği çıkardığınızda, geriye besleyici ve kalorisi az bir yiyecek kalacaktır. Metabolizmayı hızlandırır.

Kokoreçin Zararları Nelerdir?

İyi temizlenmemiş kokorecin hijyenik açıdan birçok zararı olacaktır. Bu sebeple doğru pişirmesi kadar, bağırsağın temizliği de oldukça önemlidir. Kokoreç, ince bağırsaktan yapılan bir üründür. İnce bağırsak da yapısı gereği çeşitli mikropları barındırabilen bir bölgedir. Bu sebeple doğru şekilde temizliği önem teşkil eder.

Pişirme esnasında da, direkt olarak ateş üzerinde pişirildiği için yakmamaya dikkat edilmelidir. Aksi takdirde kanserojen madde oluşumuna mahal verir. Aynı şekilde, az pişirilmiş kokoreç de mikroflora sebebiyle sağlık sorunlarına sebep olabilir. Fazla tüketildiği takdirde, kokoreç ile birlikte dozundan fazla baharat da tüketilmiş olacağı için, metabolizmada zarar meydana getirebilir. Bu sebeple kokorece eklenen baharat oranına da dikkat edilmesi gerekir.

Kokoreçlik Bağırsak Nasıl Temizlenir?

Sakatat grubundan olan kokorecin yapımında öncelikle kalın bağırsaklar alınır. Kalın bağırsakların üzerine ince bağırsaklar sarılır ve pişirilir. Kokorecin yapımında küçükbaş hayvan da büyükbaş hayvan da kullanılabilir. Ancak süt kuzu bağırsakları kullanılırsa, çok daha lezzetli olduğu söylenir. Genellikle de kuzu ve oğlak bağırsakları ile yapılır.

Bağırsaklar, ince yapıda oldukları için temizlikleri zorlu bir iştir. Sabır ve dikkat gerektiren kokoreç bağırsağı temizliğine özen gösterilmesi gerekir.

  • Sirke ve Kuyruk Yağı: Sirke, mikrop kırıcı özellikte bir karışım olduğu için kokoreç bağırsağı temizleme konusunda da oldukça etkili olacaktır. Kokoreç bağırsağının kaba kirini öncelikle saf su ile temizlemeniz gerekir. Suyun basıncı yüksek olursa, bağırsağın kaba kiri daha kolay çıkacaktır. Kaba kirini temizlendikten sonra, bağırsağı ters çevirmeniz gerekir. Daha sonra bağırsak, kuyruk yağı ile ovalanarak temizlenir. Bağırsağı kuyruk yağı ile iyice ovaladıktan sonra, sirke ve su karışımı içerisinde bir süre bekletmeniz gerekir. Beklettikten sonra bağırsak, su ve sirke karışımı içerisinde iyice ovalanır. Sonra temiz su ile yıkanır. Bağırsağınız artık ters çevrilip pişirilebilir.
  • Su Banyosu: Bağırsağı saf su ile de temizleyebilirsiniz ancak sirke ve kuyruk yağı kadar etkili ve hijyenik bir yöntem olmayabilir. Bu yöntem için öncelikle bağırsağın üzerinde ve içerisinde bulunan besin artıklarını ve kaba kirini basınçlı bir su ile temizlemeniz gerekir. Kaba kiri ve besin artıkları çıktıktan sonra bağırsağı su dolu bir leğenin içerisinde bekletin. Bir süre sonra bağırsağı bu su içerisinde çalkalayın. Ardından bağırsak kullanıma hazır olacaktır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.