Bilgi Yeriniz

Oksitlenmiş Kol Saati Nasıl Temizlenir?

23.05.2018
6.414
Oksitlenmiş Kol Saati Nasıl Temizlenir?

Oksitlenme, birçok metal eşyada zaman içinde meydana gelebilir. Özellikle bu durum kol saatlerinde sıklıkla ortaya çıkmaktadır. Metal materyallerin su ile uzun süre boyunca temas etmesi nedeniyle oksitlenme sorunu ortaya çıkar ve özellikle de çelik ve demir ürünlerde bu sorun sıklıkla görülür. Bu nedenle kol saati ya da kolye gibi metal malzemeleri olabildiğince sudan uzak tutulmalı, suya değdikten sonra ise derhal kurulanmalıdır.

Oksitlenmenin ortaya çıkmasına yol açan bir başka neden ise terlemedir. Kişi terlediğinde derisindeki ter tanecikleri saat kordonuna da temas eder ve her terlemede saat yeniden ıslanır. Bu da zamanla belli bölgelerde oksitlenme oluşmasına yol açmaktadır. Oksitlenme sonrasındaki aşama ise paslanma olduğu için sağlık açısından riskli bir hale gelecek olan kol saatinin mutlaka oksitlerden arındırılması ve iyice temizlenmesi gerekmektedir.

Oksitlenmiş Kol Saati Nasıl Temizlenir?

1-)Oksit Temizliği Öncesi

Temizlik işleminden önce saatin kordonunun çıkarılması, daha derinlemesine bir temizlik yapılmasını sağlayacaktır. Kordonun çıkarılmasından sonra oksitlenmenin kabası ıslak mendil ya da nemli bir bezle alınmalı, saat ve kordonu temizlik için hazır bir hale getirilmelidir.

2-)Diş Macunuyla Temizleme

  • Diş macunu, bu gibi durumlarda etkili bir temizleyicidir. Diş macunu bir fırçaya sürülerek ilk önce saat güzelce bu fırça ile fırçalanır.
  • Fırça, özellikle girintili çıkıntılı ya da işlemeli saatlerde etkili bir temizlik sağlayacaktır.
  • Kordon da aynı şekilde fırçalanmalı ve daha sonra bir süre beklemeye bırakılmalıdır. Diş fırçası, saatin cam kısmında çizik oluşumuna yol açabilir.
  • Buna ek olarak kullanılan diş macununun aşındırıcı etkiye de sahip olmaması gerekmektedir. Çocuk diş macunları bu işlem için kullanıma uygundur.
  • Fırçalanan saat ve kordon ayrı ayrı yıkanır, saat su geçirmez özelliğe sahip değilse, saatin kasası nemli bezle silinmeli ve suyun altında yıkanmamalıdır.

3-)Oksit Temizleme Tarifi

Ortaya çıkan oksitlenmenin temizlenmesi için özel bir tarif de mevcuttur. Bu tarifte, gerekli malzemeler şunlardır:

  • Beyaz sirke,
  • Kaynar su,
  • Alüminyum folyo,
  • Karbonat,
  • Tuz,
  • Cam bir kap.

İlk olarak cam kasenin içi alüminyum folyoyla kaplanır ve bir yemek kaşığı karbonat ile aynı ölçüdeki tuz kaseye eklenir. Daha sonra bir çay bardağı kadar beyaz sirke de kaba eklenir ancak sirke eklendiği andan itibaren karbonat fazlasıyla kabaracaktır. Bu yüzden seçilen kase derin olmalıdır.

Karışım iyice homojen bir hale getirildikten ve tuz ile karbonat büyük oranda eritildikten sonra kaseye 1 bardak kaynar su eklenir. Saatin kordonu bu karışıma uyku öncesinde konulur ve ertesi sabaha kadar bekletilir. Sabah sudan çıkan kordonun ilk günkü parlaklığına kavuştuğu görülecektir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.