Bilgi Yeriniz

Toz Zencefil Nasıl Saklanır?

21.05.2018
5.059
Toz Zencefil Nasıl Saklanır?

Kök baharatlar arasında yer alan zencefil, tam anlamıyla bir şifa kaynağıdır. Zencefil bitkisi kırmızı ve sarı renklerde çiçek açar ve aynı zamanda boyları 1 metreye kadar ulaşabilmektedir. Zencefil hem ilaç sektöründe hem de gıda sektöründe sıklıkla başvurulan baharatlar arasında yer almaktadır.

Besin değeri de oldukça fazla olan zencefil bitkisi, hem yaş hem de toz olarak tüketilebilmekte ve saklanabilmektedir. İçerisinde C vitamini ve B 6 vitamini yoğun olarak bulunan zencefil bunlara ek olarak bünyesinde magnezyum, demir, potasyum ve sodyum gibi mineralleri de fazlasıyla barındırmaktadır. Faydaları saymakla bitmeyen zencefil regl döneminde ortaya çıkan şiddetli ağrıların giderilmesinde, kötü kolesterolün düşürülmesinde, boğaz ağrısı ve enfeksiyonunun tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır.

Nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi bakteriyel rahatsızlıklarda kişilerin ilk başvurduğu baharat zencefildir. Kış aylarında düzenli tüketilmesi bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar ve hastalıkları büyük bir oranda engeller.

Zencefil, yaş olarak tüketilebildiği gibi toz olarak da birçok besinle birlikte kullanılabilmektedir.

Yaş Zencefili Saklanma Yöntemleri Nelerdir?

Yaş zencefil, genellikle yuvarlak dilimler halinde ya da rendelenerek tüketilmektedir. Süt veya ballı suyun içine eklendiğinde boğazdaki enfeksiyonların giderilmesine yardım eder. Yaş zencefil, etkisini kaybetmemesi bakımından buzdolabında kapaklı bir saklama kabında yahut bir buzdolabı poşetinde muhafaza edilmelidir. Taze zencefilin çok uzun süre boyunca saklanması, besin değerini yitirmesine yol açacaktır. Bu nedenle poşette ya da saklama kabında maksimum 2 hafta kullanılmalıdır. Eğer kullanılmayacaksa, mutlaka kurutulup toz haline getirilmeli ve bu şekilde saklanmalıdır.

Toz Zencefili Saklama Yöntemleri Nelerdir?

Toz zencefilin saklanmasından önce birtakım aşamaların uygulanması gerekmektedir. İlk olarak kurutma, daha sonra toz haline getirme ve son olarak saklanma koşullarından bahsedilecektir.

  • Zencefilin kurutulması için öncelikle kök halindeki yaş zencefil toplanır yahut satın alınır. Daha sonra uygun şekilde kurutulması gerekir. Zencefilin en sağlıklı kurutma yöntemi, doğrudan güneş ışığına maruz kalması yöntemidir. Ancak toz parçacıklarının zencefile de yapışmaması için üzerine mutlaka bir tülbent örtülmesi önerilir.
  • Uygun bir biçimde kurutulan zencefil, toz haline getirilmelidir. Kurutulurken dilim dilim halkalar şeklinde kurutulan zencefil parçaları, ilk olarak havanda ezilmelidir. Daha sonra parçaların tamamı blender kullanılarak toz haline getirilebilir.
  • Toz haline getirilmiş olan zencefil muhakkak cam kavanoza ya da şişeye konmalı, bu şekilde muhafaza edilmelidir. Bu şekilde saklanan zencefil üç ay süre ile tüketime hazır halde bekleyebilir. Ancak belli aralıklarla kavanozun havalandırılması gerekir.
  • Bu şekilde hazırlanmış ve kurutulmuş olan toz zencefil, erzak dolabında rahatlıkla saklanabilir, toz halinde ise buzdolabında bekletmeye gerek yoktur. Üç aylık sürenin sonunda içinde küflenme, pamuklanma olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.