Bilgi Yeriniz

Enginar Neden Kararır?

17.05.2018
9.697
Enginar Neden Kararır?

Genellikle çok fazla sevilmeyen ancak mutfaklarda da geniş bir kullanım alanına sahip olan enginar, uzun vadeli olarak saklanamamaktadır. Bunun nedeni enginarın kararan bir yapıya sahip olmasıdır. Kararmaya başlayan enginar görsel olarak rahatsız edici bir hal alır ve bu nedenle de kimse artık enginarı tüketmek istemez.

Enginar Neden Kararır?

Kararma sebebi, kabuklarının soyulması ve enginarın iç bölümünün hava ile temas etmesidir. Bu kimyasal bir tepkimedir ve içerisinde yer alan enzimlerde ortaya çıkan yapısal değişiklikler ile durum ifade edilebilir. Enginarın kararmaması için iç kısmının hava ile temas etmesinin engellenmesi gerekmektedir.

1-)Kabukların Soyulması

Kullanımdan önce enginar kabuklarının soyulması, iç bölgede kararmayı da anında başlatan süreçtir aynı zamanda. Enginarların soyulması işlemi hızlı bir biçimde yapılmalıdır. Soyulmayana başladıktan sonra anında kararma potansiyeline sahip olan enginarların hemen korumaya alınması gerekmektedir.

2-)Hava İle Temas

Enginarın hava ile temas etmesi sonucunda anında kararma sorunu ortaya çıkabilir. Enginarlar satın alındığında yapraklar ve sap kısmıyla bir tür koruma altındadır. Ancak kullanımından hemen önce sapı kesilip yaprakları soyulan enginarlar hava ile tepkimeye giden enzimler nedeniyle kararma özellikleri göstermektedir.

Enginarın Kararması Nasıl Engellenir?

Enginarın soyulur soyulmaz havayla temas etmesi sonucunda kararması can sıkıcı bir duruma halini almaktadır. Bu nedenle bu duruma engel olmak da enginarın açık renkli olarak tüketimi açısından elzem bir durumdur. Bunun için enginarların pişirme öncesinde nasıl saklandığı iyi bilinmesi gereken bir detaydır.

  • İlk olarak enginarlar, limon ile temas ettirilmesi gereken başlıca besin türlerinden bir tanesidir. Limonun içinde bol miktarda C vitamini yer alır ve bu nedenle de enginardaki kimyasal tepkimenin en aza inmesini sağlamaktadır.
  • Enginarların kabukları soyulmadan ve henüz sapları kesilmeden limonlu su hazır edilmeli, kabuğu soyulan enginarlar doğrudan suyun içine atılmalıdır.
  • Bir parça enginar limonla ovulurken diğer enginar parçaları limonlu suyun içinde bekletilmelidir.
  • Enginar yemeği yapılırken tencerenin kapağı kesinlikle açılmamalıdır.
  • Buzdolabında enginarların muhafaza edilebilmesi için limonlu suda ve ağızları iyice sıkılmış kapaklı kaplarda saklanması uygundur.

Bu bilgilerden yola çıkılarak, enginarın limondan ve limonlu sudan ayrı olarak düşünülmesi bu bakımdan olanaksızdır. Ancak havayla temasının kesilmesi için derhal suya konmaları yeterli olmaktadır. Enginar ocakta tencere içinde pişebileceği gibi fırında da havuç, biber, domates ve patates gibi sebzelerle birlikte pişirilebilmekte, oldukça lezzetli bir öğün haline gelmektedir. Enginarın kararması besin değerlerini de düşürdüğünden beyazken tüketimine çok özen gösterilmesi gerekmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.