Bilgi Yeriniz

Diş Kaplaması Sonrası Şiddetli Ağrı

16.05.2018
2.938
Diş Kaplaması Sonrası Şiddetli Ağrı

Dişler, gülüşü güzelleştiren ve yüzde en çok dikkat çeken kısımlardan biridir. Bu yüzden diş sağlığı ve temizliğine olabildiğince dikkat edilmesi gerekir. Dişler, düzenli bakım isterler. Aksi takdirde dişlerde zamanla bozulma, çürüme ve birçok diş rahatsızlığı görülebilir. Hatta düzenli bakım olmazsa, dişlerimizi kaybetmek gibi bir sorunla dahi karşılaşabiliriz.

Diş konusunda bir sürü rahatsızlığa rastlanabilir ve uygulanacak birçok tedavi yöntemi vardır. En çok tercih edilen tedavi yöntemlerinden birisi de diş kaplamasıdır. Dişleri eski işlevselliğine ve sağlığına kavuşturur.

Diş Kaplaması Neden Yapılır?

  • Dişlerin tamamen çürümesi durumunda uygulanabilen bir yöntemdir. Kaplamaya başvuruluyorsa, dişlerin kurtarılma durumu söz konusu değildir. Çürük dişlerin yeniden şekillendirilmesini sağlar.
  • Güçsüz ve zayıf dişleri daha güçlü kılabilmek adına yapılabilir.
  • Diş kırıklarında yapılır.
  • Estetik sebeplerle yapılabilir. Görüntüsünden rahatsız olunan dişlerde de tercih edilebilir.

Diş Kaplama İşlemi Nasıl Yapılır?

Kaplama öncesinde kanal tedavisi uygulanır. Kaplama işlemine başlamadan önce dişlerin ölçüsünün alınması gerekir. Yapılacak şey, dişlere uygulanacak kaplama malzemesinin kalıbını, diş boyutuna ve yapısına uygun bir şekilde çıkarmaktır. Bu sebeple ilk etapta ölçü alınır. Sonrasında dişlere göre bir kalıp çıkarılır. Kalıp oluşturulduktan sonra, dişler temizlenmiş ve gerekli şekle sokulmuş olmalıdır. Kalıp hazırlandıktan sonra da, dişlerin üzerine geçici olarak yerleştirilir.

Bir süre bu kalıpla yaşanmalıdır. Çünkü sonraki süreçte kalıbı yerleştirdikten sonra herhangi bir apse veya başka bir tür problem yaşanıp yaşanmayacağını gözlemlemek gerekir. Eğer bir sorun yaşanmazsa, dişler kalıba adapte olmaya çalışır. Fakat apse veya diğer diş problemleri yaşanırsa, kalıp çıkarılır ve bu sorunların tedavisi yapılır. Tedavi sonrasında da tekrar kaplama işlemine devam edilir.

Diş Kaplamak Ne Kadar Sürer?

Genellikle 3 seansta tamamlanan bir işlemdir. Ancak tedavi duruma göre hızlandırılabilir ya da yavaşlatılabilir. Her bir seans arasında 2-3 gün boşluk bırakılır ve böylelikle dişlerin kaplamanın etkisine alışabilmesi beklenir. En doğru seans sayısına karar verecek kişi diş hekiminizdir fakat acele etmemekte fayda vardır.

Diş Kaplaması Sonrası Bakım

Diş kaplama işlemi yaptırdıktan sonra dişlere ekstra bir bakım yapmanız gerekmez. Günlük hayatta gerektiği kadar özen göstermeniz yeterlidir. Yani, normalde olduğu gibi dişleri günde en az 2 kere fırçalamalısınız. Belirli süre aralıklarında diş ipiyle temizlik yapmalısınız. Aşırı sıcak, soğuk şeyler tüketmekten kaçmalı ve diş hekiminize düzenli kontrole gitmelisiniz.

Diş Kaplaması Sonrası Şiddetli Ağrı

Çoğu insanda görülen bir olaydır ve genellikle uzun sürmemektedir. Şayet örneğin 1 hafta gibi kısa bir süre içerisinde geçmezse, doktora başvurulmalıdır. Diş kaplaması sonrası şiddetli ağrının sebepleri şunlar olabilir:

  • Kaplama işlemi sırasında dişin mine tabakasının gerekenden daha fazla törpülenmesi,
  • Diş kaplama işleminden sonra dişin çürümesi,
  • Dişlerin kaplamaya alışma sürecinde dişler sıkıştırılıyormuş gibi bir hissiyat olması ve ağrıya sebebiyet vermesi.

NOT: İlk madde diş hekiminin hatası olacaktır dolayısıyla diş hekimi seçiminizde de özenli olmanız gerekir.

Diş Kaplaması Sonrası Şiddetli Diş Ağrısının Tedavisi

Öncelikle ağrının kaynağı ve sebebi tespit edilmelidir. Örneğin, çürümeden kaynaklıysa kaplama çıkarılır ve dişler kontrol edilir. Eğer diş kurtulabilecek ise diş hekimi tarafından kanal tedavisi yapılır ve çürük temizlenir. Çürük temizlendikten sonra gerekirse dolgu işlemi yapılmalıdır. Sonrasında diş tekrar kaplanmalıdır.

Diş kaplama işlemi sırasında dişin hava alması ya da kaplama sonrasında kişinin dişi yeterince koruyamaması, bakım yapmaması sonucu da hasarlar oluşabilir. Bu durumda diş hekimine kontrole gidilmeli ve gerekirse yeniden kaplama işlemi yapılmalıdır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.