Pişmiş Et Nasıl Saklanır?
Türk mutfağının vazgeçilmez bir parçası olan et, tek başına tüketilmekle beraber aynı zamanda da bir çok yemeğe lezzet vermesi nedeniyle çok tercih edilen bir gıda ürünüdür. İçerisinde bulunan yüksek protein ve yağ değerleriyle hem besleyici hem de lezzetlidir.
Et birçok faydası ve lezzetinin yanında, uygun kesilmediğinde ve saklanmadığında faydasından çok zarara yol açabilir. Bu zararlardan korunabilmek için etin kesim, satın alma, pişirme ve saklama koşullarının uygun olması büyük bir öneme sahiptir. Aksi takdirde et içerisinde çok kısa bir sürede zararlı bakteri ve mikroorganizmaları barındıracaktır.
Pişmiş Et Nasıl Saklanır?
Pişirilmiş et ve et yemekleri buzdolabının soğutucu ve dondurucu bölümlerinde saklanmalıdır. Her ikisinin de saklama şekilleri farklılık göstermektedir.
1-)Soğutucu Bölümünde Saklama Şekli
Pişmiş et ve et yemeği tamamen soğuyuncaya kadar oda sıcaklığında bekletilmelidir. Daha sonra uygun bir saklama kabına konulmalıdır. Bunlar; cam, plastik, metal ve porselen saklama kaplarında, ağzı kapalı bir şekilde 3-4 güne saklanabilir.
Dikkat edilmesi gereken hususlar;
- Plastik saklama kabı kullanılıyorsa, plastiğin sert, kaliteli ve özelliğini yitirmeyen bir plastikten yapılmış olması.
- Tamamen soğumadan soğutucuya konulmamalıdır. Çünkü sıcak konan etler hem soğutucunun içerisindeki diğer malzemeleri hem de etin bozulmasına neden olur.
- Saklanmak istenen et veya et yemeği içerisinde herhangi başka bir şeyin bulunmaması. Örneğin et yemeği tüketilirken kullandığınız sos ya da ekmek kırıntıları da bozulma sebeplerindendir.
2-)Dondurucu Bölümünde Saklama Şekli
Bu saklama şeklinde ise etin ve et yemeğinin saklama koşulları değişmektedir.
- Sadece et saklanmak isteniyorsa; öncelikle et kullanılacak porsiyonlara ayrılmalıdır. Daha sonra streç film, buzdolabı poşeti, alüminyum folyo ve yağlı kağıda hava ile teması kesilecek şekilde konularak ağzı kapatılmalıdır.
- Et yemeği saklanmak isteniyorsa; buzdolabı poşeti, plastik ya da metal saklama kapları ile ağzı kapalı bir şekilde saklanabilir. Bu yöntem de porselen veya cam saklama kabı kırılacağından tercih edilmemelidir. Dondurucu bölümde saklanan et ve et yemekleri 3 aya kadar bozulmadan saklanabilir. Dondurucuda sakladığınız ve sonra tüketmek istediğiniz etin çözünme işlemi kesinlikle soğutucu bölümde yapılmalıdır. Sıcakta ya da oda sıcaklığında çözdürülen etler bozulacaktır.
Et Alırken Dikkat Edilecek Özellikler Nelerdir?
Satın alacağınız etin taze ve uygun koşullarda kesilmiş olması birinci önceliktir. Bunu anlamanın en kolay yolu etin canlı bir renge sahip olmasıdır. Etin rahatsız edici ağır bir kokusu (ilaç ve kimyasal kokular dahil) bulunmamalı, toplu (kendini salmamış) bir halde, kansız ve sıvısız olmalıdır. Dondurulmuş bir et satın alıyorsanız, renginin bozulmamış ve etin yumuşamamış olmasına dikkat edilmelidir.
Bozulmuş Et Nasıl Anlaşılır?
Uygun koşullarda sakladığınızı düşündüğünüz et ve et yemeklerini yeniden tüketmeden önce mutlaka kontrol etmelisiniz. Zira bozulma ihtimali hala geçerlidir. Bu aşamada etin rengi değişmemiş, yüzeyi küf gibi yapışkan bir hal almamış ve rahatsız edici bir kokusunun olmaması gerekmektedir.
Henüz yorum yapılmamış.