Bilgi Yeriniz

Diş Dolgusu Yutmak

12.05.2018
9.119
Diş Dolgusu Yutmak

Dişlerimiz, gülerken, konuşurken en çok dikkat edilen organlardan biridir. Diş bakımı, hem sağlıklı dişler için hem de güzel bir görünüm için oldukça önemlidir. Diş bakımı küçüklükten yapılmaya başlanırsa, ilerde kişiye büyük rahatlık sağlayacaktır. Örneğin; küçük yaştan itibaren fazla çikolata tüketen, dişlerini düzgün ve düzenli fırçalamayan bir çocuğun dişleri çürüyecek ve ileride birçok sıkıntı yaşayabilecektir. Bu noktada diş tedavileri devreye girer.

Dolgu, çürüyerek zarar görmüş bir dişe, normal fonksiyonunu ve görünümünü kazandırabilmek için kullanılan bir yöntemdir. Diş doktorları dolgu yaparken, öncelikle çürümüş diş dokusunu ortadan kaldırırlar. O alanı iyice temizledikten sonra da dişte oluşan boşluğu dolgu malzemesi ile doldururlar. Günümüzde birçok dolgu türü bulunmaktadır: altın, porselen, kompozit reçine(diş renginde) ve amalgam dolgu.

Dolgu yaptırırken yapılacak ilk şey, bu işi iyi yapabilecek bir diş hekimi bulmaktır. Diş dolgusunu korumak, dolgu işlemi sonrasında ona iyi bakmak kişiye düşse de, temelinde dolgu işleminin iyi ve sağlam yapılması önemlidir. Dolguya iyi bakılmadığında, fazla katı besinler ya da yine çürük yaratabilecek besinler tüketildiğinde, dolgu bozulabilir, kırılabilir, yerinden çıkabilir ve böylelikle yutulabilir de. Ancak bu sorunlar, dolgunun yenilenme süresi geçtiğinde de, dolgu iyi yapılmadığında da yaşanabilir.

Diş dolgusu yutma problemi çocuklarda da sıklıkla görülebilen bir olaydır. Özellikle süt dişlere yapılan dolgular, süt dişlerinin dökülmeye başlaması sonucu yerinden çıkabilirler. Çocuklar da böylelikle yutabilirler. Çocuk, dolguyu yutarken boğulabilir, yemek borusu da ciddi zarar görebilir ve hatta dolgu yuttuğu için zehirlenebilir de. Bu yüzden olası bir durumda direkt doktora başvurmak gerekir.

Diş Dolgusu Yutmak Zehirlenmeye Sebep Olur mu?

Yutulan dolgu kompozit(beyaz) ya da ionomer(saydam) dolgu ise herhangi bir problem yaşanmaz ancak amalgam(metal) dolgular insan sağlığını ciddi anlamda tehdit edebilir. Amalgam dolgular yüksek oranda cıva içerirler. Yutulduğu takdirde içerisindeki cıva, kişinin kanına karışabilir ve zehirleyebilir. Anneler için amalgam dolgu yutma sonucu vücuda cıva geçmesi durumu, bebeğe de geçebilir ve her ikisi için de tehlike arz edebilir.

Dolgusu olup da her sabah ağzında acı bir tatla uyanan, bu tadı ne yapıp edip geçiremeyen kişiler kesinlikle dolgularını kontrol ettirmeli ve gerekirse doktor kontrolünde çıkartılmalıdır.

Diş Dolgusu Yutmak Zararlı mıdır?

Cıva içeren amalgam dolgular, ciddi zehirlenmelere sebebiyet verebilir. Dolgu yutması sonucu yaşanan zehirlenmelerde, dolgunun bir kısmı kendiliğinden mide asidinde eriyebilir ve dışkı ile vücuttan atılabilir. Ancak kişi dolgudan bu şekilde kurtulsa bile bir doktora görünmesi gerekmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.