Bilgi Yeriniz

Naftalin Kokusu Nasıl Geçer?

11.05.2018
8.198
Naftalin Kokusu Nasıl Geçer?

Kıyafet ve kumaşların uzun süre havsız bir yerde beklemesi sırasında güve ya da böceklenme sorunu ortaya çıkmaması için naftalin kullanılmaktadır. Paradichlorobenzene maddesi içeren naftalin, haşerelerden korunmak için işe yarayan bir madde olsa da, insan sağlığı için risklidir ve kanserojen özelliğe sahiptir. Naftaline ya da kokusuna uzun süre maruz kalan kişilerde solunum yollarında, gözlerde ve ciltte tahriş ortaya çıkabilmektedir.

Kıyafet ve Mobilyalarda Naftalin Kokusu

Kullanım önerisi, mutlaka hava geçirmeyen bir alanda ve kapalı bir kutu içinde muhafaza edilmesi yönündedir. Kıyafetlerin veya kumaşların aralarına doğrudan yerleştirmemek gerekir.

Naftalinin yoğun olduğu bir alanda uzun süre kalan kişilerde baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı ve nefes alıp vermede güçlük gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

Solunması halinde insan sağlığına zararlı olduğu bilinen naftalin, bazı yüzeylere nüfuz ederek kalıcı bir koku haline gelebilir. Kokunun yerleştiği bölgeden çıkması için ise uzun bir zaman dilimi gerekebilmektedir.

Özellikle sandık içinde naftalinle bekletme bilindiği gibi sıklıkla uygulanmaktadır. Bu gibi bir sandığın açılması sırasında odanın havalanır durumda olması için pencereler açılmalı, odada yine de çok uzun bir süre boyunca kalınmamalıdır. Aynı zamanda kullanılmak üzere sandıktan çıkarılan naftalinli kumaş ve malzemeler hemen açık alanda bir süre havalandırılmalı, daha sonra kullanılmaya başlanmalıdır.

Naftalin Kokusu Çıkarma Yöntemleri

  • Naftalin kokusunun yok edilmesi için yüksek ısıdan yararlanılabilir. Bu işlem tüm kumaş türlerinde ve kıyafetlerde rahatlıkla uygulanabilmektedir. Bunun için fön makinesi kullanımı yeterli olacaktır. Naftalin kokusunun bulunduğu ve yoğun olarak hissedildiği bölgeye tutulur. Isısı yüksek olursa daha etkili sonuç verecektir. Bu yöntem hassas kumaş türlerinde çok fazla önerilmez, bu kumaşlarda kuru temizleme yapılması tavsiye edilir.
  • Naftalin kokusunun tam anlamıyla bir kıyafetten ya da bir mekandan çıkması için havalandırma işleminin çok iyi bir biçimde yapılması gerekir. Naftalin kokusu çok yoğunsa karşılıklı kapı ve pencereler açılarak hava dolaşımı sağlanarak kokudan kurtulmak mümkündür.
  • Uzun süre boyunca kullanılmayan ve naftalinlenerek kaldırılan kumaşların kullanım öncesinde yıkanması da naftalinin yoğun kokusunu ortadan kaldıran bir başka yöntem olarak dile getirilebilir. Ancak yıkama sonrasında kurutma işlemi mutlaka açık alanda yapılmalıdır.
  • Naftalinin bir zeminden ya da bir kumaş üzerinden kolayca ayrışmasını sağlayan alkol de kokunun giderilmesi için kullanılabilir. Bu yüzden de alkol kullanılarak halılar, naftalin kokan döşemeler, kıyafetler ve koltuk kumaşları temizlenebilmektedir. Fakat alkol bazı kumaş türlerinde renk değişimi ve deformasyona neden olabilmektedir. Bunun için kıyafetin ya da kumaşın görünmeyen bir bölgesinde bir miktar alkolle deneme yapılması tavsiye edilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.