Bilgi Yeriniz

Dışı Kararan Tava Nasıl Temizlenir?

05.05.2018
3.651
Dışı Kararan Tava Nasıl Temizlenir?

Tavalar, mutfak gereçleri arasında birincil sıradaki araçlardır. Geniş ve derin büyük veya yetersiz geldiği durumlarda, tavalara başvururuz. Kahvaltıda yumurtamızı, sucuklarımızı tavasız pişiremeyiz. Et ve tavuk ürünlerini de aynı şekilde. Tavanın yapılacak yemek türüne göre kullanılabilecek birçok çeşidi vardır: teflon, döküm, emaye…

Teknolojinin gelişiminin elektronik aletlerin çalışma fonksiyonlarına olan etkileri, tavalarda da geçerlidir. Günümüzde ısı dağılımını en eşit şekilde dağıtabilecek tavalar üretilmektedir. Teflon çeşitleri ise hiç olmadığı kadar fazladır. Yapacağınız çeşitli yemek türleri için evlerinizin mutfağında en az 2-3 farklı tür tava bulunması işinizi kolaylaştıracaktır. Yeni nesil teflon tavalar daha az yağ kullanmanızı gerektirir. Yemeklerin tavaya yapışmasını en aza indirger. Yemeği pişirirkenki ısı dağılımını ise tavanın her yerine aynı olacak şekilde ayarlamaya yönelik üretilmişlerdir. Teflon tavaların kendiliğinden yağlı gibi bir dokusu olduğu için yağı tutmazlar ve bu özelliklerinden ötürü bulaşık makinesinde ya da elde, bulaşık deterjanıyla kolayca temizlenebilirler. Ancak tavaların iç ve dış yapısı aynı şekilde üretilmediği için, tavaların dış temizliği iç temizliği kadar kolay olmayabiliyor.

Çok yüksek sıcaklıklara dayanıklı olacak şekilde üretilen tavalarda dahi altının kararması problemiyle karşılaşabiliriz. Bu sorun biraz da doğru kullanımla çözülebilecek bir sorundur.

Tavanın Dışının Kararmaması İçin Alınabilecek Önlemler

Öncelikle yemeği pişireceğiniz tavayı hangi büyüklükteki ocak ateşine koyacağınıza dikkat edin. Ocağın ateşi tavanın taban boyutunu aşacak büyüklükteyse, kararması oldukça normaldir. Başka bir dikkat edilecek husus da et, tavuk gibi ürünleri kesinlikle har bir ateşte pişirmemektir. Orta ateş ya da düşük ateş hem tavanın temizliği hem de gıdaların doğru şekilde pişmesi için en sağlıklısı olacaktır.

Dışı Kararan Tava Nasıl Temizlenir?

Mutfaktaki araç gereçleri temizlerken, temizlenecek araç gerecin temizlikte kullanılacak malzemeden zarar görmeyecek olmasına dikkat etmek gerekir. Örneğin, kirli bakır bir tencere ve tavanız varsa kir temizleyici ile onu tellediğiniz takdirde, yapısında soyulma olabilir ve bir daha kullanılamaz hale gelebilir.

  • Toz Karbonat ile Temizlik: Bu yöntemde yapılacak şey bir bulaşık süngeri üzerine bolca toz karbonat dökmek. Karbonat döktüğünüz süngere biraz da ılık su damlattıktan sonra dışı kararan tavanın kararmış yerlerini sünger ve dairesel hareketler ile silin. Eğer kararma büyük orandaysa ve süngeriniz hemen simsiyah bir hal aldıysa, süngeri sudan geçirin. Tavanızı da durulayın. İyice temizledikten sonra tekrar karbonat döküp, aynı işlemi uygulayın. Kararmalar tamamen düzelene kadar işlemi tekrarlayın.
  • Sirkeli Bez ve Çamaşır Suyu ile Temizlik: Tavanızın sığabileceği büyüklükte bir kabın içine sirke dökün. Sirkenin boyu tavanın kararmış yerlerine erişecek kadar olmalıdır. Sonra bu sirkeyi kaynatın. Kaynattıktan sonra ocaktan alın ve soğumasını bekleyin. Tamamen soğuk halde iken değil de, sirke hafif ılıkken mikrofiber bir bezi sirkenin içine sokun. Daha sonra tavanızın dışını da bu bez yardımıyla, dairesel hareketlerle ovalayın. Sonra, başka bir kaba tavanın boyutuna uygun oranda çamaşır suyu ve biraz da su dökün. İkisini de eşit miktarda koyun. Tavayı bir süre de bu suda beklettikten sonra yıkayın.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.