Bilgi Yeriniz

Malignite Ne Demek?

15.03.2018
7.681
Malignite Ne Demek?

Malignite olarak ifade edilen ve tıbbi bir terim olan bu kelime, kötü huylu kanser ya da tümör oluşumu olarak ifade edilebilir. Genel olarak bu kelime, DNA diziliminde bulunan bir hasar nedeniyle, hücrelerdeki tümörlü yapının ortaya çıkması olarak da düşünülebilir. Kötü huylu olması, yayılma eğilimine sahip olması bakımından dikkat gerektiren ve özen isteyen hassas bir durumdur.

Malignitenin Nedenleri Nelerdir?

  • Kanserli veya tümörlü hücrelerin oluşmasında, bedenin bağışıklık sisteminde çökme meydana gelmesi ve bu sayede de enfeksiyonların vücutta yerleşmesi etkili olmaktadır.
  • En önemli meydana geliş nedenlerinden bir tanesi çeşitli sebeplerle maruz kalınan radyasyondur.
  • Tüketilen gıdalarda ya da kullanılan kıyafetlerde farklı miktarlarda bulunan kanserojen maddelerin, vücutta zamanla birikmesi sonucunda da malignite oluşabilir.
  • Bir başka neden ise genetiktir. Bir kişinin ailesinde malignite durumu pozitif olabilir ve bu nedenle bozuk genlerin aktarımı ile bir sonraki nesilde de kanser veya tümör oluşumu ortaya çıkabilir.

Malignite Belirtileri Nelerdir?

Gözle görünür bir belirti olmaksızın ya da fiziksel olarak bir olumsuzluk meydana gelmeksizin kanserli hücrelerin tespit edilmesi bir hayli zordur. Genel olarak belirtileri arasında; ani kilo kaybı, sürekli olarak hissedilen yorgunluk ve bitkinlik, uzun vadede iştahsızlık sorununun ortaya çıkmış olması ve kas ağrıları bulunmaktadır.

Bazı kişilerde ise malignite oluşumu yutkunmada zorlanma ya da omuzlarda ve çevresinde kronik ağrı hissedilmesi şeklinde de belirti gösterebilir. Bu nedenle, bu gibi belirtiler ortaya çıktığında mutlaka kan tahlili yaptırılmalı ve varsa kötü hücrelerin iyileştirilmesi yahut vücuttan atılması yönünde tedaviye başlanmalıdır.

Malignite Çeşitleri

Malignitenin birden fazla çeşidi mevcuttur. Ortaya çıkan belirtilere göre ve yapılan tetkikler sonrasında hangi tür bir malignite oluşumu bulunduğu tespit edilebilmektedir.

  • Sarkom: Kemik, kan damarları, kıkırdak yapısı, bağ dokuda meydana gelir.
  • Karsinom: Hem deride hem de iç organlarda ortaya çıkabilmektedir.
  • Lenfoma ya da Lenf Kanseri: bağışıklık sisteminde çökme ile meydana gelir.
  • Lisemi: kan üretimini sağlayan dokular ile kemik iliğinde ortaya çıkmaktadır.

Bunların dışında tümör olan ancak malignite olmayan oluşumlar da ortaya çıkabilir. Bu tür iyi huylu tümör yapılarına tıp literatüründe “benign” adı verilmektedir. İki tümör çeşidinin arasında ayırt edici farklar bulunmaktadır. Kötü huylu tümörler, iyi huylulara kıyasla çok daha hızlı bir gelişme gösterir.

Aynı zamanda malignite oluşumları farklı doku ve organlara da sıçrayabilmektedirler. Kötü huylu oluşumlar, genel olarak ortaya çıktıkları doku ya da yapının şeklini tamamen değiştirirler. İyi huylu tümörlerde ise bu durum ortaya çıkmaz.

Malignite Tedavisi

Teşhis konduktan sonra, malignitenin bedendeki yayılma durumu incelenir. Eğer henüz ilk aşamada bir oluşum ise bir ameliyatla bölge temizlenebilir. Bu yüzden erken teşhis kadar düzenli kontroller de son derece önemlidir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.