Saç Yıkamadan Gusül Abdesti Alınır mı?
Gusül kelimesinin anlamı yıkanmaktır. Terim anlamında ise; İslam dininde abdestin gerektiği bir takım durumlarda, tepeden tırnağa vücudun her yerini, iğne ucu kadar bir kuruluk kalmayacak şekilde yıkamak gusül abdesti demektir. Diğer adı da boy abdestidir, büyük temizlik de denmektedir. Kuran-ı Kerim’e göre bu temizliği gerektiren şey, cünüplük halidir.
Kadınlar ve erkekler için farklı ve ortak birkaç cünüplük hali vardır. Kadınlar için cünüplük durumu ve gusül abdesti almak, temizlenmek:
- Cinsel bir birliktelik sonrası,
- Her ay yaşanan regl periyotlarının bitiminde,
- Doğum yapan bir kadının kırk gün süren lohusalık dönemi sonrası gereklidir.
Gusül Abdesti Nasıl Alınır?
Gusül abdesti almaya başlamadan önce ilk olarak besmele okunur/çekilir ve abdest almaya niyet edilir.
- İlk olarak eller, bileklere kadar iyice yıkanmasının ardından kurumuş olan yerlerin temizliği yapılır.
- Temiz olsa dahi avret yerleri(erojen bölgeler) iyice yıkanır ve temizlenir.
- Sağ avuçla ağza doğru üç kez su alınır. Gusül abdesti alan kişi oruçlu ise boğazına su kaçmamasına dikkat etmesi gerekir. Ağza alınan su ile ağız iyice çalkalanır ve temizlenir.
- Ardından sağ avuç ile buruna doğru 3 kez su çekilir ve sol el yardımıyla burun temizlenir, sümkürülür.
- Bu aşamalardan sonra normal namaz abdesti alınır.
- Namaz abdestinin alınmasının ardından 3’er kez sağ omuz, sol omuz ve baş kısmından aşağıya su dökülür. Su döküldükten sonra, elin yeteceği bölgeler ovularak yıkanır.
- Kulakların iç kısmı, göbek boşluğu gibi suyun girmesi zor olan kısımların da ıslanmış olmasına özellikle dikkat edilmelidir.
Saç Yıkamadan Gusül Abdesti Alınır mı?
Gusül abdesti konusunda kadınların diğer bir merak ettiği unsur, saçlarının da yıkanıp yıkanmaması gerektiğidir. Gusül abdestinin amacı vücudu cünüplük halinden tamamen arındırmaktır. Gusül abdesti sırasında suyun saçların, sakalların, kaşların ve bıyıkların aralarına ve altlarındaki deriye kadar geçmesi gerektiği söylenir. Suyun o bölgelere ulaşması sağlanmalıdır. Örneğin; kaş ve bıyık araları kuru kalırsa, gusül abdestiniz tamamlanmış olmaz. Dolayısıyla saçlara da kesinlikle su değmesi gerekir.
Fakat kadınların saçlarını baştan aşağıya yıkaması zorunlu değildir. Önemli olan saç diplerine suyun geçmiş olmasıdır. Tüm saç diplerine ve saç derisinin altına su geçmediği takdirde, gusül abdesti tamamlanmış olmaz. Örneğin, erkekler genelde kısa saç kullandığı ve böyle bir zorlukla karşılaşmadığı için, saçlarının her tarafını yıkamaları gerekecektir. Başka bir örnek verecek olursak, gusül abdesti alacağı esnada saçları örgülü bir kadının örgülerini çözmesi gerekmez, onun da diplere su ulaştırması yeterli olacaktır.
Henüz yorum yapılmamış.