Bilgi Yeriniz

Süt Buzlukta Nasıl Saklanır?

26.04.2018
3.420
Süt Buzlukta Nasıl Saklanır?

Sütün buzdolabında muhafaza edilmesi, dikkat gerektiren ve herkes tarafından da merak edilen bir konudur. Bu konuda iki ayrı süt türü ele alınmalıdır: anne sütü ve inek sütü. Buzlukta bekleyen yedek anne sütü, genellikle emziren anneler için göğüs uçlarının yara olması ya da sütün yetmemesi durumunda, kurtarıcı görevindedir. Ayrıca bebeğin sağlığının korunması bakımından da steril olarak muhafazanın nasıl sağlandığı mutlaka bilinmelidir.

Anne Sütünün Saklanması

Anne sütü bebeklerin ilk besini, onları mikroplardan ve enfeksiyonlardan da koruyan bir kalkan niteliğine sahip temel besindir. Bu nedenle ilk aylarda bebek için olmazsa olmazdır. Bebeğin bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan anne sürü, aynı zamanda A vitamini ile bebeğin görme yetisinin gelişmesine de yardımcı olmaktadır.

Çeşitli nedenlerle (süt olmaması, annenin çalışan bir kadın olması ya da bebekten bir sebeple ayrı kalma vs.) annenin bebeği emzirememesi, sütün memede birikmesine, memenin şişmesine ve ağrı meydana gelmesine yol açmaktadır. Bu nedenle emzirme sürecindeki anneler, sütlerini sağma makinesi kullanarak sağar ve biriktirirler.

Bu işlem için özel süt poşetleri üretilmiştir. Bu poşetler kullanılarak anne sütü buzdolabında 72 saate kadar saklanabilmektedir. Daha uzun vadeli saklama için ise buzluk kullanımı gerekir. Buzluğa konan bir anne sütünün 2 aya kadar kullanılabildiği bilinmektedir. Ancak mutlaka poşetlerin üzerine tarih atılmalı ve zamanı geçen süt bebeğe verilmemelidir.

İnek Sütünün Saklanması

İnek sütü, anne sütüne göre daha kısa sürede tüketilmesi gereken bir besindir. Özellikle hazır olarak satın alınan sütlerin kullanım ömrü ne yazık ki çok fazla değildir. Bu nedenle en uygun şekilde saklanması gerekmektedir.

  • Sütün açık bir şekilde, litre hesabıyla alınması halinde mutlaka kaynatılması gerekir. Bu sayede çeşitli şekillerde ineğin memesinden, sütü sağan kişinin ellerinden ya da sütün sağıldığı kaptan süte karışan bakterilerin zararının ortadan kaldırılması mümkün olabilmektedir.
  • Kaynatılıp soğutulan sütün buzlukta ya da derin dondurucuda saklanması için her biri bir kullanımlık olarak buzdolabı poşetlerine konması, ağızlarının sıkıca başlanması gerekir.
  • Bu şekilde hazırlanan süt poşetleri, üç aya kadar buzlukta kullanıma hazır olarak bekleyebilmektedir.
  • Kullanım zamanı geldiğinde aralarından bir poşet alınmalı, poşetli iken suya tutularak buzlarının çözülmesi sağlanmalıdır. Poşet ayrılacak kadar çözünmesi yeterli olacaktır. Henüz halen buzlu olan sütün kullanımında ise, poşetten çıkarılan süt buzlu halde tencereye konur, 10 dakika kaynatılır ve daha sonra tüketmeye hazır hale gelir. Ağzı sıkıca bağlanan poşetlerde tat ve koku değişimi söz konusu olmayacaktır, güvenle tüketilebilir.

Bunların yanı sıra, fabrika üretimi olmayan, açık olarak satılan sütler için bir saklama önerisi daha bulunmaktadır. Bunun için satın alınan süt bir tencereye konur ve yaklaşık 20 dakika kadar kaynatılır. Soğumadan cam kavanozlara pay edilir ve ağızları sıkıca kapatılır. Sıcaklığın etkisiyle kapaklar kendiliğinden vakumlanır. Bu şekilde hazırlanan sütler buzdolabında 15 güne kadar tazeliğini koruyacaktır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.