Göğüs Kafesi Ortasında Şişme
Göğüs kafesi, hem iç kısımda yer alan organların zarar görmesini engelleyen, hem de solunumda mevcut olan hareketlerin belli bir düzen içinde yapılmasını sağlayan yapıdır. 12 tane çift kaburgadan, 12 tane sırt omurundan ve kıkırdak doku ile eklemlerden müteşekkil olan göğüs kafesi toplamda 37 adet kemikten oluşmakta; iç bölümünde kalp, akciğerler, yemek borusunun bir kısmı ve bazı önemli damarları barındırmaktadır.
Oldukça önemli bir işleve sahip olan göğüs kafesinde, bazı nedenlerle gözle görülebilen bir şişkinlik ortaya çıkabilmektedir. Bu durum basit bir yağ bezesinden kaynaklı olabileceği gibi bir tümör oluşumu da söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle göğüs kafesinde oluşan şişlik için acilen muayene ve tetkik gereklidir.
Göğüs Kafesinde Şişlik Nedenleri Nelerdir?
- Göğüs kafesinde şişlik oluşması, akciğerlerde, kemiklerde ya da yumuşak kas dokuda oluşan bir kanser belirtisi olabilir.
- Kadınlarda meme ile ilgili sorunlar nedeniyle de iki göğüs ortasında şişlik oluşabilmektedir.
- Akciğerlerde ortaya çıkan bir rahatsızlık, akciğerlerde iltihaplanma ya da akciğer zarında iltihaplanma gibi durumlar da göğüste şişkinlik olarak belirti verebilmektedir.
- Göğüs kafesi hastalığı da bu bölgede şişkinlik oluşmasının nedenlerinden bir tanesidir.
- Bölgede ortaya çıkan şişlik kanser ya da tümör ise, yüzde 50 ihtimalle iyi huylu çıkmaktadır. Kötü huylu olabilme olasılığına karşı önlemlerin erkenden alınması hastanın hayatı risk altına girmemesi bakımından son derece önemlidir.
- Her ne kadar akla ilk önce en tehlikeli nedenler geliyorsa da, bu bölgede bir yağ bezesi oluşmuş da olabilir. Genel olarak bu tür bezeler ağrısız, yumuşak yapılı ve hafifçe hareketlidir. Bazı türleri sinirler üzerinde baskı uygulayabilmekte ve bu da ağrı hissine yol açabilmektedir.
- Göğüs kafesinin altında bulunan birçok iç organ bulunduğunu belirtmiştik. Bu organların birinde ortaya çıkan sorun nedeniyle de göğüs kafesinde şişlik ortaya çıkabilmektedir.
Göğüs Kafesinde Şişlik Tedavisi
Hasta göğüs kafesinde şişlik şikayeti ile doktora gittiğinde, alanında uzman doktorlara muayene olmalıdır. Bu şişkinlik genellikle cerrahi bir operasyonla düzeltilebilmekte, hasta bir süre sonra günlük rutin hayatına geri dönebilmektedir.
Göğüs kafesindeki şişliğin nedeni tümör ise, bu tümörün alınmasından sonra iyileşme görülür. Başka bir tedavi genellikle bu durum için yanıt vermez. Tümörün alınması işlemi ise doktorlar tarafından göğüs duvarının açılmasıyla sağlanır. Bu operasyonlarda farlı alanlarda uzman cerrahların bir arada bu ameliyatta bulunması gerekmektedir.
Sorun iç organlarda bir problemden ileri geliyor ise mutlaka bu organın tedavisi yapılmalıdır. Oluşan şişlikte artış, büyüme, ağrı ve nefeste zorlanma gibi durumların ortaya çıkması halinde hasta vakit kaybetmeden doktora gitmelidir.
Henüz yorum yapılmamış.