Bilgi Yeriniz

Yüzde Pembe Lekeler

07.04.2018
3.136
Yüzde Pembe Lekeler

Yüz bölgesinde pembe lekelerin ortaya çıkması, genellikle alerjik bir durum olarak ifade edilebilir. Ancak bazı hastalıkların ön belirtisi olarak da yüzde pembe lekelerin ortaya çıktığı bilinmektedir. Ciltte oluşan bu değişiklik, mutlaka uzman bir doktor tarafından muayene edilmeli ve buna neden olan faktörler belirlenmelidir.

Yüzde Pembe Lekeler Neden Olur?

  • Kişinin çeşitli besinlere, kozmetik ürünlere ya da kimyasallara temas halinde alerjik reaksiyona maruz kalması sonucunda yüz bölgesinde pembe lekeler oluşabilir.
  • Gebelik döneminde, hormonsal değişikliklerin meydana gelmesi ile yüzde pembe lekelere yol açabilecek pigmentasyon artışı ortaya çıkabilir.
  • Beslenme düzeninin olmaması, zararlı alışkanlıkların yoğun olarak kullanıldığı bir yaşam biçimi, menopoz gibi nedenlerle de pembe lekeler ortaya çıkabilmektedir.
  • Kızamık, kızamıkçık türü rahatsızlıkların bir semptomu olarak da pembe leke görülmesi olasıdır.
  • Kişinin yoğun stres altında bulunması, yüzde pembe leke oluşumu için tetikleyici bir unsur olabilmektedir.
  • Özellikle yaz aylarında, çok fazla güneşe maruz kalan cildi hassas kişilerde, duyarlılık sonucunda pembe lekeler meydana gelebilir.

Pembe Leke İle Belirti Gösteren Hastalıklar

Belirtilerin ortaya çıkış şekli ve süresi dikkate alınarak, bazı hastalıkların da belirtisi olarak değerlendirilmelidir. Özellikle sedef hastalığı türü hastalıklarda, ciltte pembeye çalan renk değişimleri söz konusu olabilmektedir. Başlangıçta hafif şekilde görülen pembelik, hastalığın ilerleyen safhalarında artış gösterebilir.

Özellikle burun ile göz çevresinde görülen pembe lekeler, pembe iken hastalığının bir semptomu olabilir. Yüz bölgesine ek olarak bu hastalıkta el ve ayaklarda da pembe lekeler ortaya çıkabilir. Pembelik oluşan bölgelere elle temas edilmemesi, kalıcı iz ve hasar oluşmaması açısından son derece önemlidir.

Yüzde Pembe Lekelerin Tedavisi

Yüz bölgesinde pembe lekeler fark eden hastanın, mutlaka uzman bir cildiye doktoruna muayene olması, ilk etapta sebeplerin belirlenmesi açısından çok önemlidir. Bu durumda doktora danışılmadan ilaç ya da krem kullanımı kesinlikle önerilmez. Aksi halde durum çok daha ciddi bir boyuta ulaşabilir. Alerjik nedenlerle oluşan pembe lekelerin engellenebilmesi için detaylı sonuç veren bir alerji testi yapılmalı ve alerjik reaksiyona neden olan besin ya da maddeden uzak durulmalıdır. Ayrıca doktor önerisi ile alerjiye uygun ilaçlar da kullanılabilir.

Cilt hastalıklarından kaynaklanan pembe lekeler için profesyonel bir tedavi uygulanması zorunludur. Özellikle egzama ya da sedef gibi cilt hastalıklarında, cildin kuruması ve yoğun bir pembelik oluşması normal olup, bunun engellenmesi için doktor tarafından nemlendirici kremler ya da ilaçlar verilebilir. Sedef hastalığının, günümüzde tam anlamıyla bir tedavisi henüz mümkün değildir ancak etkileri oldukça hafifletilebilmektedir. Stres nedeniyle oluşan pembe lekelerin tedavisi, kişisel olarak sağlanabilir. Bunun için gün içinde kısa yürüyüşler yapmak, hobiler edinmek ve stresten uzak durmak etkili olacaktır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.