Bilgi Yeriniz

Turşunun Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

31.05.2018
4.032
Turşunun Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Artık günümüzde birçok meyve ve sebzenin turşusu yapılabiliyor. Turşu, uzun uzun gerçekleşen fermantasyon reaksiyonları sonucunda oluşan bir besindir. Bu nedenle insan sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Turşunun birçok faydası vardır. Fakat başlıca olanları:

  • Sindirim sistemini güçlendirmede yardımcıdır.
  • Metabolizmayı çalıştırır.
  • Kansere karşı koruyucu etkisi vardır.
  • Grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı vücudu korur.
  • Kalp ve sinir sistemini güçlendirir.
  • Damar tıkanıklıklarına karşı etkili rol oynar.

Turşunun faydalarının yanı sıra farklı turşu çeşitleri ayrı ayrı ele alındığında, çeşitlerine göre etkileri ve yararları da farklılık gösterir. Halk arasında doğal antibiyotik olarak tanınan sarımsağın elma sirkesi ile elde edilen turşusu tam anlamıyla antibiyotik özelliği göstererek insan vücudunu her anlamda korur.

Faydaları çok olan bu besinin yapım esnasında reçetelerini de doğru tutturmak gerekir. Doğru oranların tutturulması sonucunda kurulan bir turşu çok uzun yıllarca hiç bir bozulma göstermeden tüketileceği zamana kadar muhafaza edilebilir. Fakat doğru oranların tutturulamazsa, bir süre sonra turşu bozulmaya başlar.

Turşunun Bozulma Belirtileri Nelerdir?

1-)Yumuşamaya Başlar

İlk dikkat çeken nokta turşunun yumuşamaya başlamasıdır. Bunu turşuyu keserken veya yerken anlayabilirsiniz. Yumuşama turşunun bozulduğunu anlamak için ilk dikkat edilmesi gereken noktadır.

Turşunun yumuşaması çok kolaylıkla fark edilebilir. Bu nedenle bozulduğunu anlama konusunda da en pratik yöntem budur diyebiliriz. Kurduğunuz turşu zaman içerisinde sertliğini kaybetmiş ve yumuşamaya başlamış ise maalesef bozulmuş demektir.

Bunun en temel nedenlerinden biri turşu suyundaki tuzun miktarının az olmasıdır. Fakat aynı zamanda eğer yüzeylerinin üzerinde oluşan mayalar da buna sebep olabilir. Çünkü mayalar dolayısı ile zarın temizlenememesi de turşunun yumuşamasına doğrudan sebep olur.

2-)Şiştiği Gözlenir

Turşuların şişmesi genelde sebze türünde olanlarda gözlenebilir. Şişme de bir tür bozulma belirtisidir. Kurduğunuz sebze turşusunda şişme olduğunu anlamak için bir tanesini alın ve ortadan kesin. İçerisinde eğer boşlukların oluşmaya başladığı görülüyor ise turşu bozulmuş demektir. Bunun nedeni de genellikle turşu suyuna çok fazla tuz eklenmesidir. Bunun önüne geçmek için ise tuz oranını doğru olarak ayarlamaya dikkat etmelisiniz ve taze sebzeler kullanmaya özen göstermelisiniz.

3-)Çiçeklenmeler Olur

Çiçeklenme, kurduğunuz turşunun kapağının açık kalıp hava almasından veya sıcakta çok beklemesinden dolayı oluşabilecek diğer bir bozulma şeklidir. Turşunun çiçeklenme ile bozulduğunu anlamak için ise açıp üzerine bakmak gerekir. Eğer üzerinde beyaz bir zar oluşmuş ise bozulmuş demektir. Turşu bu zardan temizlenmeli ve serin bir ortama alınmalıdır.

4-)Küflenmeye Başlar

Eğer turşu küflenmeye başlamışsa veya çoktan küflenmişse kesinlikle tüketilmemelidir. Küflendiğini anlamak için turşu kavanozunun üzerindeki tabakaya bakılmalıdır. Mayalardan kaynaklı beyaz bir zar gözleniyorsa, normal karşılanabilir. Fakat beyazdan farklı renklerde bir zar yüzeyi kaplamışsa turşu küflenerek bozulmuştur. Kesinlikle yenmemelidir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.