Bilgi Yeriniz

Süt Kaç Dakikada Kaynatılır?

26.04.2018
4.474
Süt Kaç Dakikada Kaynatılır?

Süt, sağlığımız açısından olmazsa olmaz bir besindir. Ancak açık olarak satın alınan, fabrika üretimi olmayan sütlerin sağlıklı olarak tüketilebilmesi için kaynatılması gerekmektedir. Ancak kaynatma işlemlerinde de dikkatli olunması gerekir. Hem kaynatma hem de saklama koşulları konusunda bilgi sahibi olmak, bilinçli süt tüketiminin ilk adımıdır.

Süt Kaynatma Süresi

Süt çok fazla kaynatıldığında besin değerlerinde ciddi bir düşüş meydana gelmekte olup, tüketimi de vücuda bir yarar sağlamayacaktır. Bu nedenle süt kaynatılması esnasında bazı püf noktalar bilinmelidir. Bunlar şöyle sıralanabilir:

  • Sütün kaynatılması esnasında, süre çok önemlidir. Uzun süre boyunca kaynatılan sütte, vitaminler yok olabilmektedir. Çiğ şekilde satın alınan süt, mutlaka temiz bir tencerede kaynatılmalıdır. Süt içine konmadan önce tencere ılık su ile çalkalanabilir. Bu sayede sütün dibinin tutmasının önüne geçilebilmektedir.
  • Süt tencereye boşaltıldıktan sonra ocağın altı yakılır ve sütün taşma olasılığına karşı tencerenin üst kısmında en az iki üç parmak kadar boşluk bırakılmalıdır. Sütün taşmaması için ayrıca tahta kaşıkla sütün sürekli olarak karıştırılması da son derece önemlidir. Süt kaynamaya başladıktan sonra en az 5 dakika boyunca karıştırılarak kaynatılmalı, altı hemen kapatılmamalıdır.

Süt Kaynatmanın Püf Noktaları Nelerdir?

  • Süt çiğ olarak satın alındığında, bekletilmeden kaynatılmalıdır. Aksi halde içerisindeki bakterilerde üreme ve çoğalma meydana gelebilir. Süt kaynamaya başladıktan sonra en fazla 15 dakika ocakta tutulmalı, ancak ortalama 10 dakika kaynatılmalıdır. Ayrıca 15 dakikadan daha fazla kaynatılan sütün besin değerleri çok azaldığı için tüketilmesinin de bir yararı olmayacaktır.
  • Sütün kaynatılması esnasında taşma sorunu sıklıkla ortaya çıkmaktadır. Bu durumun önüne geçilebilmesi için metal değil tahta kaşık kullanılmalıdır. Aynı zamanda süt taşı olarak bilinen ve tencerenin dibine atılan taş da taşma sorununun çözülmesinde yardımcı olabilmektedir.
  • Kaynatma sırasında sütün taşmaması için mutlaka kısık ya da orta ateş kullanılmalıdır.
  • Sütün çok fazla kaynatılması hem vitaminleri azaltan hem de tencerenin dibinin tutmasına neden olan bir durumdur.
  • Kaynatılmış olan sütün muhafazası için cam kavanoz ya da şişelere henüz sıcakken aktarılması gerekir. Bu şekilde cam kavanoza dökülen sütlerin ağzı daha önce hiç kullanılmamış metal kapaklarla kapatılmalı ve vakumlanması sağlanmalıdır. Bu sayede süt, aynı tazeliğinin koruyarak buzdolabında iki haftaya kadar kullanıma hazır halde bekleyebilecektir.

Pastörize olarak alınan sütlerde ise kullanıma çok dikkat edilmesi gerekir. Genel olarak birkaç ay kapalı şekilde durabilen kutu sütleri açıldıktan sonra iki gün içinde tüketilmelidir. Pastörize olarak satın alınan sütlerin kullanım öncesinde kaynatılması şart değildir. Bu sütler zaten ısıl işlem ve sterilizasyon işlemlerine maruz kaldığı için, yalnızca ısıtarak kullanmak yeterli olacaktır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.