Bilgi Yeriniz

Süt İçtikten Kaç Saat Sonra Balık Yenir?

07.10.2018
3.514
Süt İçtikten Kaç Saat Sonra Balık Yenir?

Gıdaların her biri birtakım farklı kimyasallar içermektedir. Bu sebeple vücuda alındıklarında farklı tepkimelere girmeleriyle bize zarar vermeleri ya da yarar sağlamaları mümkündür. Hangi besinlerin birbirleriyle tüketilmediğini bilmediğimiz takdirde zehirlenebilir, hatta daha uzun vadede bir takım hastalıkların kapısını aralamış olabiliriz.

Hangi Gıdalar Birbirleriyle Tüketilmemelidir?

  1. İngilizlerin meşhur sütlü çayları aslında bir araya gelmemesi gereken iki içeceğin buluşmasıdır.
  2. Sütteki proteinlerin çaydaki antioksidanlarla birleşmesi ters bir reaksiyona sebep olarak hem sütten hem de çaydan faydalanmamıza engel oluyor.
  3. Özellikle çaydaki kafeinin kalsiyum emilimini azaltması uzun vadede vücuttaki kalsiyum depolarına zarar veriyor.
  4. Tuzlu gıdaların sütle tüketilmesi de uygun değildir.
  5. Birtakım toksik etkiler yaratmaması adına süt ürünlerinin muzla tüketimi önerilmiyor.
  6. Kan şekerinin hızlı artışına sebep olmamak için bal, reçel gibi tatlı grubundan kahvaltılıklar, ekmekle birlikte tüketilmemelidir.
  7. Tavuk ile ayran veya yoğurt tüketilmesi de çokça yaptığımız yanlışlardan.
  8. Alkol ve kafeinin vücutta buluşması, her ne kadar sarhoşluk etkisini azaltıyor gibi hissedilse de reflekslerin yavaşlamasına neden oluyor.
  9. Süt ve ekşi meyveler, beraber tüketilmesi uygun olmayan bir başka grup.
  10. Nişasta ile proteinin birleşimi sindirimi zorlaştırdığından kırmızı et ve makarna birlikte yenilmemelidir.
  11. Ispanak ve yoğurt demir emilimini azalttığı için sağlıksızdır.
  12. Baldaki protein ve mineralin yok olmaması için sütle beraber tüketilmemesi gerekiyor.
  13. Soğan ve sarımsak birlikte tüketilmeye uygun besinler değillerdir.
  14. Şekerli ve asitli içecekler etle birlikte içildiğinde vücut yoğun biçimde asit üretir.
  15. Süt ve yumurta da midede aynı anda sindirilemediğinden birlikte tüketilmeleri uygun değildir.

Balık ve Süt Birlikte Tüketilir Mi?

Balık ve sütün/süt ürünlerinin beraber tüketilmesi hakkında farklı söylentiler vardır. Kimileri bu besinlerin birlikte tüketilmesinin zehirlenmeye sebep olacağını söylerken, kimileri herhangi bir zararı olmadığını söylemektedirler. Yoğurtlu mezelerle balık yendiği bilinir, fakat balık ve süt tüketiminin ardından can kaybı yaşanan vakalar da vardır.

Aslında bu zehirlenmeye sebep olan, histamin adlı proteinin bayat balıkta daha fazla bulunmasıdır. Sütte de bulunan bu proteinin vücuda aşırı yüklenmesi sebebiyle zehirlenme gerçekleşir. Dolayısıyla balık bayat değilse süt ve balığı birlikte tüketmenin herhangi bir zararı yoktur. Eğer balığın taze olup olmadığını anlayamıyorsanız ya da emin değilseniz zehirlenme riskini düşünerek süt ve süt ürünleri tüketmeniz önerilmez. Yine türünü bilmediğiniz balıklardan uzak durmak da zehirlenme riskini azaltan bir faktördür. Yüksek histamin içeren bir balık ise zehirlenmeye sebebiyet verebilir. Uygun şartlarda saklanmayan balıklarda da histamin seviyesi yüksek olabilir. Bu sebeple dondurulmuş balıklara temkinli yaklaşmak gerekmektedir.

Süt İçtikten Kaç Saat Sonra Balık Yenir?

Balığın taze olduğu kesinse ne zaman süt içildiği mühim değildir. Fakat balığın taze olduğundan emin değilseniz, sütün sindirilmesini beklemelisiniz. Sütte bulunan yağ miktarına göre süt, 4-6 saat arasında sindirilir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.