Bilgi Yeriniz

Polyester Kumaş Terletir mi?

21.05.2018
4.339
Polyester Kumaş Terletir mi?

Günümüzde kıyafetlerde sıklıkla kullanılan kumaş türleri arasında yer alan polyester kumaş, hem iç hem de dış giyimde sıklıkla tercih edilmektedir. Polyester kumaşlar, tamamen polyester malzemeden üretilmemiş olabilir. Pamuk ya da benzeri başka malzemelerle karıştırılarak hazırlanan giysiler de bir hayli fazla miktarda bulunmaktadır.

Günümüzde polyester ürünlerin sağlık açısından çok yararlı olmadığı, bu nedenle de iç giyime özellikle polyester olmayan pamuktan imal edilmiş giysilerin tercih edilmesi gerektiği uzmanlar tarafından dile getirilmektedir. Polyester kumaş çeşitli özelliklere sahiptir. Bu özelliklerin bilinmesi, kumaş yapısının çok daha net olarak anlaşılmasına yardımcı olacaktır.

Polyester Kumaşın Terletme Durumu

Polyester kumaş türü, eğer yüzde yüz polyester malzemeden üretilmiş ise uzun vadeli kullanımda çok fazla terletebilir. Her ne kadar görsel açıdan güzel dursa da, çok sıcak havalarda, terleme için tetikleyici bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda aşırı terleme ile birlikte bunalma ve daralma gibi durumlara da yol açabilecektir. Uzun vadeli kullanımında cildin hava almasını engelleyen ve terleten yapısı olduğu unutulmamalıdır.

Polyester Kumaşın Özellikleri Nelerdir?

  • Polyester kumaş, ütüye çok fazla ihtiyaç duymaması nedeniyle kıyafetlerde tercih edilmektedir. Sentetik bir yapıya sahip olduğu için yıkama sonrasında çok faza kırışmaz ya da kullanım sırasında kat izi meydana gelmez. Bu da özellikle özel günlerde kullanılan kıyafetlerde polyester kumaş kullanılmasının temel nedenlerinden bir tanesidir.
  • Polyester kumaş, sentetik olduğu için hava almaz, hava geçişine olanak sağlamaz. Yapay bir kumaş türü olduğu için cildin hava ile temasını da engellemektedir. Vücut ısısının bünyesinde tutan polyester kumaş, kişinin giysinin içinde fazlasıyla ısınmasına neden olur. Hava sıcaklığının arttığı durumlarda ise bu özellik bir işkenceye dönüşebilir.
  • Sıcak havalarda polyester kumaşın çok uzun bir süre boyunca kullanılması, kumaşa temas eden cilt bölgelerinde terleme ve sürtünmeye bağlı olarak kızarıklıklar oluşmasına da yol açabilir. Kişi bu kıyafetle sıcak havada kendini bunalmış hisseder. Ayrıca aşırı derecede terlediği için de fazlasıyla rahatsızlık duyar.
  • Polyesterin bir tür sentetik kumaş olduğu ifade edilmişti. Sentetik kumaşlar, sıvıyı emme özelliğine sahip değildir. Bu nedenle çok fazla terleme kapasitesine sahip kişiler için bu kıyafetler risklidir. Ancak aynı zamanda bu kumaş türündeki dış giysilerde, ter izi de bulunmaz, çünkü ter kumaş tarafından emilmez.

Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta, iç giyimde polyester kumaşın oluşturduğu risktir. Polyester ve sentetik malzemeden üretilen iç çamaşırlar emme özelliğine sahip olmadığı için genital bölgede mantar veya enfeksiyon oluşumuna da zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle iç çamaşırlarının emici özelliklere sahip pamuklu kumaştan tercih edilmesi sağlık açısından son derece önemlidir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.