Bilgi Yeriniz

Makarna Tuzlu Olursa Ne Yapılmalı?

23.06.2018
5.420
Makarna Tuzlu Olursa Ne Yapılmalı?

Makarna mutfaklarımızda sıklıkla tükettiğimiz ve öğünlerde yer verdiğimiz yapılışı kolay ve oldukça da lezzetli bir besindir. Salatalarda, ana yemeklerde ya da yardımcı yemek olarak rahatlıkla kullanılabilmektedir. Üstelik karbonhidratlar açısından son derece zengin olan makarna, doyuruculuk özelliğine de sahiptir.

Makarna yapmak her ne kadar çok basit bir işlem gibi görünse de, aslında pişirme sırasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. İlk olarak makarnanın suyu kaynatılır ve tuzu makarna suyun içine atılmadan önce ayarlanır. Normalde pişirilen yemeklere göre daha fazla tuz atılması gereken makarna, eğer tam olarak bu tuz miktarı ayarlanamaz ise piştiğinde oldukça tuzlu bir hal alabilir. Ancak çok tuzlu olan makarnanın tuzunun azaltılması ya da daha az hissedilmesi için bazı yöntemler bulunmaktadır.

Tuzlu Makarnada Tuzun Dengelenmesi

Normal şartlarda 5 litre su için yarın kilo makarna eklenir. Bu su miktarı için bir çorba kaşığı tuz yeterli olacaktır. Suyun kaynamasını geciktireceği için su kaynamaya başlamadan tuzun atılmaması gerekir. Makarnalar piştikçe büyüyüp şiştiği için seçilen tencerenin büyük ve derin olması gerektiği de unutulmamalıdır.

Eğer makarnanın pişmesi sırasında tuzunun fazla olduğu fark edilirse, bu durumda yapılması gereken bir başka tencerede bir miktar daha makarna haşlamaktır. Ancak bu defa haşlama suyuna hiç tuz katılmamalıdır, ardından iki tenceredeki makarnalar birleştirilmelidir.

Makarna piştikten sonra çok tuzlu olduğu fark edilirse, sos kullanımı ile bu durumun maskelenmesi mümkündür. Sosa tuz eklenmemesi, makarnanın tuzunun da dengelenmesini sağlayacaktır. Ancak sos yapılırken, salçanın tuz oranına dikkat edilmeli, eğer salça da tuzlu durumda ise farklı bir sos kullanılmalıdır.

Tuzlu makarnanın kurtarılması için limon da kullanılabilir. Ancak bu makarnada tat değişikliği oluşmasına neden olacaktır.

Makarna Haşlamada Püf Noktalar

  • Makarna olabildiğince derin bir tencerede haşlanmalıdır. Tencerenin kapağı açık bırakılmalıdır, aksi halde makarna köpürüp taşabilir. Ateş ise yüksek derecede açık olmalıdır.
  • Tuz, haşlama suyuna kaynama sonrasında eklenmelidir. Makarna suyuna yağ eklenmemeli, yağ mümkünse ve eklenecekse sosta tercih edilmelidir.
  • Pişirme sırasında makarnanın sık aralıklarla kontrol edilmesi ve karıştırılması gerekir. Aksi halde makarnalar birbirine yapışabilir.
  • Makarnanın piştikten sonra uzun süre bekletilmemesi gerektiği de unutulmamalıdır.
  • Tuzu fazla olan makarna dengelemesi için daha sonradan haşlanan tuzsuz makarnanın birleştirme öncesinde aynı oranda pişmiş durumda olması makarnanın çok daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.
  • Makarnanın suyu süzüldükten sonra içine sos bekleme süresi olmaksızın eklenmeli, süzme sonrasında tencereye kesinlikle soğuk su eklenmemelidir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.