Bilgi Yeriniz

Kumaştan Çam Sakızı Lekesi Nasıl Çıkar?

07.10.2018
2.645
Kumaştan Çam Sakızı Lekesi Nasıl Çıkar?

Çam sakızı çam, köknar ve ladin ağaçlarından akan bir özüttür. Çam ağacının dış kabuğunun üzerinde donar. Ayrıca kabuğun altında da çam sakızı mevcuttur. Ağaçlar bir takım mevsimsel değişikliklerle zaman zaman genişleyerek çatlarlar. Bu çatlamalar esnasında çam reçinesi ağacın kabuklarını onarmak için dış kabuklara doğru yayılır.

Ağaçlarda yaşayan birtakım böceklerin ağaca zarar vermesini de önleyerek ilaç vazifesi görür. Bu özün rengi sarının tonlarında olur. Kıvamı koyudur, kuruduğunda ve çiğnendikçe sertleşir. Kendine has, belirgin, keskin bir kokusu ve acı bir tadı vardır. Dâhilen ve haricen çeşitli şekillerde tüketimi birçok hastalığa iyi gelmektedir. Bu yönüyle şifalı bir besindir.

Çam Sakızının Kullanım Alanları

Çam sakızından, birtakım kimyasallar sentezlenerek böcek ilaçları imal edilir. İşlemden geçirilip ısıtılarak istenmeyen tüyleri almak için ağda yapılır. Ciltteki tıkalı gözenekleri ve siyah noktaları da çam sakızıyla çıkarmak mümkündür. Yine işlenerek tütsü haline getirilip, koku sanayiinde kullanılmaktadır. Cila olarak işlevseldir. Çam sakızı yapışkan nitelik taşıdığı için bilhassa ahşap malzemelerin yapıştırılmasında etkilidir. Rengi ve bazı türlerinin şeffaflığı itibariyle takı olarak da işlenebilmektedir. Bunların yanı sıra en çok kullanıldığı alan şüphesiz ilaç sektörü ve alternatif tıptır.

Çam Sakızının Vücuda Faydaları Nelerdir?

  1. Çam sakızı çiğnemek ülserden reflüye birçok mide rahatsızlığının önüne geçer. Hazımsızlığın giderilmesine yardımcı olur.
  2. Gaz sıkıntısına bire birdir.
  3. Ağız ve diş sağlığında da çok etkilidir. İçerdiği bileşenler dişlere ve diş eti hastalıklarına iyi gelmektedir. Ağızda bulunan zararlı bakterileri ve plakları yok eder. Ağız içindeki yaraların hızlı iyileşmesini sağlar.
  4. Çene ve yüz kaslarını geliştirir. Gün içerisinde kullanmadığımız kaslarımızı harekete geçirir. Böylece yüz felci gibi durumları önler.
  5. İdrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelir. Küçük bir miktar çam sakızı suda kaynatılarak içilirse hızlıca iyileşme sağlanır.
  6. Buharlama yoluyla ses ve nefes açmakta kullanılır. Ses kısılmalarına iyi gelir
  7. Açık yaraların tedavisinde yüzyıllardır çam sakızı kullanılmaktadır. Çam sakızı sıcak su ile ezilip yumuşatılarak macun kıvamına getirilir ve yaraya uygulanırsa yara hızlı iyileşir.
  8. Yine suda kaynatılarak içilen çam sakızı balgam söktürerek soğuk algınlığına iyi gelir.
  9. Akciğer rahatsızlıklarında çam sakızı ısıtılıp eritilerek bal ile macun haline getirilir ve tüketilirse tedavi edici olacaktır.
  10. İçerdiği vitamin ve mineraller cildi besleyerek yeniler. Cilde haricen bir takım biçimlerde uygulanabileceği gibi dahilen tüketimi de cildin yenilenmesini sağlayacaktır.

Kumaştan Çam Sakızı Lekesi Nasıl Çıkar?

Çam sakızı yapışkan ve sert bir yapıda olduğu için kumaştan ayrılması en zor lekelerden biridir. Bu tip durumlarda kumaşın yapılışına göre bir işlem uygulanmalıdır. Örneğin daha sert yapıdaki kumaşlarda çamaşır suyu uygulayarak ya da kolonya dökerek çam sakızını sertleştirmeniz ve kazıyarak çıkarmanız mümkündür. Fakat daha narin yapıdaki kumaşlar için limon kullanmak gerekir. Limon uygulayarak beklettiğiniz kumaşı çitileyerek çam sakızını çıkarabilirsiniz. Bir başka yöntem de mayonez veya sıvı yağ kullanmaktır. Mayonezdeki yağlı enzimler çam sakızı lekesini yumuşatarak işinizi kolaylaştıracaktır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.