Bilgi Yeriniz

Koyu Kahverengi Kusmak

27.04.2018
8.896
Koyu Kahverengi Kusmak

Mide bulantısı ve kusma durumu, birçok inanda farklı nedenlere dayalı olarak ortaya çıkabilmektedir. Kusma refleksi, tüketilen gıdalar, hoş olmayan kokular, bazı ilaçların yan etkileri gibi değişken sebeplerle meydana gelebilir. Bazen de midenin çok fazla hareket halinde olması, virajlı yollar ya da uzun yolculuklar gibi etmenler nedeniyle de kusma isteği duyulabilmektedir.

Kusma esnasında kişi, kusmuk renginin kahverengi olduğunu fark ederse, mutlaka doktora gitmesi önerilir. Kahverengi kusma, ciddi bir sorun ve mide ile ilgili tehlikeli bir durumun habercisi olabilir.

Kahverengi Kusma Nedenleri Nelerdir?

  • İnce bağırsak, yutak borusu ya da mideden kaynaklanan bir kanama sonucunda kahverengi kusma ortaya çıkabilir. Bu durum tıp literatüründe “hematemez” olarak bilinmektedir.
  • Karaciğerde ortaya çıkan bazı rahatsızlıklar da koyu renk kusmaya yol açabilmektedir.
  • 12 parmak bağırsağında ve midede mevcut olan ülser nedeniyle de kahverengi kusma sorunu ortaya çıkabilmektedir.
  • Alkolik hepatit adı verilen bir rahatsızlık nedeniyle de kahverengi kusma sorunu görülebilir. Alkolik hepatitte, kan pıhtılaşmasını engelleyen bir protein üretilmez ve bu da damarlarda genişleme sonrasında iç kanama ortaya çıkmasına yol açabilir. Bu kanın ağız yoluyla dışarı çıkması halinde rengi kahverengi ya da siyah olabilmektedir.
  • Karaciğer hastalıkları arasında en tehlikeli olan, sirozdur. Genellikle bu hastalıkta kahverengi kusma durumu görülebilmektedir. Kişi sık sık ve şiddetli öksürük nöbetlerine tutulur, kanama da bu durumda tetiklenir. Daha çok aşırı miktarda alkol tüketen kişilerde görülen bir rahatsızlık olup, erken teşhis edilmesi hastanın hayatının riske atılmaması bakımından son derece önemlidir. Siroz dolayısıyla ortaya çıkan iç kanamalar, sağlığı riske atmakta olup, oldukça tehlikeli bir durumdur. Kanama durdurulsa dahi sorun devam eder ve hastada kansızlık sorunu ortaya çıkar. Daha sonraki süreçte ciddi acı ve ağrı duyma durumları da görülebilir.

Bazı rahatsızlıklarda, akciğerler ile ilgili hastalıklarda parlak kırmızı renkte kan, kusma ile birlikte gelişebilmektedir. Kanama çok büyük boyutlarda ise ciddi bir kan kusma durumu ortaya çıkar. Bu durumda kişinin acilen doktora gitmesi gerekir. Kahverengi kusma ile eş zamanlı olarak ortaya çıkan;

  • Baş dönmesi,
  • Derin nefes alamama, nefes alış verişin hızlı ve sığ olması,
  • Cildin solması,
  • Hastada ortaya çıkan susuzluk durumları mevcut ise kişini acilen tedavi altına alınması gerektiği de bilinmelidir. Hastanın sağlık kuruluşuna gidene kadar sırt üstü yatırılması ve ayaklarının da yukarıda tutulması gerekmektedir.

Kahverengi Kusma Tedavisi

Tedavi, kusmanın nedenlerine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Hastanın ağız yoluyla hiçbir besin ya da sıvı almaması çok önemlidir. Kan nakli yapılması da gerekebilir. Bu nedenle hastanın kan grubu da mutlaka öğrenilmelidir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.