Bilgi Yeriniz

Kefir Bozulur mu?

30.07.2018
3.320
Kefir Bozulur mu?

Kefir, süt asidi ve alkolün fermantasyonu ile ortaya çıkan bir içecektir. Kıvamı koyu olan bu içecek, sağlık açısından oldukça faydalıdır. Ana maddesi süt olan kefir çok bekletilmesi durumunda bozulabilir.

Kefirin Faydaları Nelerdir?

İnsan vücudu içi çok yararlı olan bu içeceğin faydaları oldukça fazladır. Sindirim sistemi ve kalp gibi vücudunuzun birçok organının ve sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Kefirin en bilinen özelliklerinden biri ekşi bir tada sahip oluşudur. Hatta bu tadı yüzünden çocukların bir kısmı kefiri sevmez. Bunu önlemek için piyasada birçok meyveli kefirler üretilmiştir. Alternatif olarak onları alıp, tüketmelerini sağlayabilirsiniz. Eğer ev koşullarında kefirinizi kendiniz yapıyorsanız da, içerisinde çocuklarınızın sevdiği meyveleri atarak tüketmelerine yardımcı olabilirsiniz.

Besin değeri oldukça yüksek olan kefirin diğer faydaları şunlardır:

  • Zeka ve zihnin gelişiminde yardımcı olur.
  • Kansere karşı koruma etkili rol oynar.
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
  • Vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olur.
  • Kemik ve diş gelişimine yardımcı olur.
  • Göz sağlığını korunmasına yardımcı olur.
  • Yüksek şeker hastalarının şeker dengesini sağlamaya yardımcı olur.
  • Böbrekleri koruma gibi daha birçok hastalığa karşı koruyucudur.
  • Vücudun gelişimi için faydalıdır.

Kefir, düzenli tüketilmesi durumunda yukarıdaki faydaları sağlar. Fakat bozulan kefir asla tüketilmemelidir. Bu nedenle kefiri içmeden önce bozuk olup olmaması teyit edilmelidir. Kefirin bozuk olduğunu anlamak için aşağıda birkaç belirti yer almaktadır. Ama eğer kefir zaten kapağı açıldıktan sonra çok bekletilmişse, aşağıdaki belirtilere bakılmaksızın tüketilmemelidir. Ev koşullarında yaptığınız kefir de 1 ya da 2 gün içerisinde tüketilmelidir.

Bozuk Kefir Nasıl Anlaşılır?

İlk olarak tabii ki kefirin tadına bakarak bozulup bozulmadığını anlayabilirsiniz. Eğer olduğundan daha ekşi ve keskin bir tadı varsa, kefir bozulmuş demektir. Kullandığınız maya da büyük önem taşımaktadır. Kefir yapımında kullandığınız mayaya göre her kefir aynı olmaz. Örneğin evde yaptığınız kefir ile satın alma kefir arasında fark vardır. Fakat her türlü çok ekşi bir tada sahip olan kefir maalesef bozulmuş demektir. Herhangi bir alternatif tüketim yöntemi de yoktur. Kesinlikle tüketilmemesi gerekmektedir.

Kefirin kıvamı diğer içeceklere nazaran daha koyudur. Fakat kıvamı homojendir. Ayran kıvamından daha yoğun olan bu içecek, eğer tüketilmesi gerekilen zamanın dışına çıkmışsa kıvamında bazı belirtiler görülür. Peki bu belirtiler nelerdir? Kıvamında bozulmalar meydana geleceği için topaklanmalar ya da tanelenmelerin görülmesi kefirin bozulduğuna bir diğer işaret olacaktır.

Bu gibi belirtilerin görülmesi sonucunda kefir asla tüketilmemelidir. Bozuk kefir tüketimi sağlığınızda problemler oluşmasını sağlayabilir hatta gıda zehirlenmelerine bile yol açabilir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.