Bilgi Yeriniz

Kayısı Reçeli Yapmanın Püf Noktaları

30.07.2018
2.177
Kayısı Reçeli Yapmanın Püf Noktaları

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi reçellerdir. Kayısı reçeli ise en sevilen reçellerden biridir. Sık tercih edilen bu reçeli ev koşullarında da elde edebilirsiniz.

Reçel yapımı her ne kadar zahmetli gözükse de püf noktalarını bildiğiniz zaman kolaylıkla ev koşullarında sevdiğiniz kayısı reçelini istediğiniz kadar üretebilirsiniz. Yalnızca kahvaltılarda değil yapacağınız hamur işlerinde de kayısı reçelini kullanabilirsiniz.

Şeker kullanımının fazlası vücuda zararlı olduğu için reçel tüketim miktarına dikkat edilmelidir. Bu nedenle ev koşullarında kayısı reçelini elde etseniz bile çok fazla yememeye özen göstermelisiniz.

Kayısı Reçeli Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?

Kayısı reçeli malzemelerini, yapımını ve püf noktalarını ayrıntılı olarak ele alalım.

Malzemeler

Kayısı reçeli yapımı için minimim 1 kg kayısı, 1 kg şeker ve isteğe bağlı olarak 1 adet limon ya da 1 çay kaşığı limon tuzu gereklidir. 1’e 1 şeklinde olan bu oranı kayısıya bağlı olarak arttırabilirsiniz. Birkaç kere yaptıktan sonra şeker miktarını da azaltabilirsiniz. Fakat ideal şeker oranı kayısı miktarı ile aynı olmalıdır.

Kayısı Reçeli Tarifi ve Püf Noktaları

  • İlk olarak kayısıların hepsini teker teker yıkamalısınız. Daha sonra kayısılar ikiye bölünmelidir. Kayısıları ikiye böldükten sonra çekirdeklerini çıkartabilirsiniz ya da eğer reçelinizin taneli olmasını istiyorsanız, kayısıları ikiye bölmeden de bıçak yardımıyla çekirdekleri çıkartabilirsiniz.
  • Kayısıların sığacağı uygun büyüklükte bir tencerenin içerisine hazırladığınız kayısıları ve şekeri ekleyip kısık ateşte kayısıların şekerlenmesini sağlayınız. Kayısılar yumuşayana kadar üzerine limonu ya da limon yerine limon tuzunu ilave ediniz.
  • Kayısı reçeli yapımının püf noktalarından biri limon eklendikten sonraki süreçte tereyağ ekleyerek hem reçelinizin köpüklenmesini önleyebilir hem de küflenmesini önleyebilirsiniz. Fakat bu adım tamamen isteğe bağlıdır.
  • Kayısı reçeli yapımının bir diğer püf noktası ise limon tuzu ya da limon kullanımıdır. Eğer kullandığınız kayısı çok tatlı ise limon ya da limon tuzu kullanabilirsiniz. Fakat eğer aldığınız kayısılar ekşi ise bunları eklemenize gerek yoktur. Eğer kayısılar çok tatlı ise ek olarak yalnızca çekirdeklerini ekleyerek de şekerin biraz daha kırılmasını sağlayabilirsiniz.
  • Bu işlemleri yaptıktan sonra yarım saat ile 40 dakika arasında kayısı reçelinizi kaynamak üzere ocakta bırakınız. Eğer tereyağ eklemediyseniz reçelde köpüklenmeler olacaktır. Telaşa kapılmayın, delikli bir kaşık yardımıyla köpükleri alabilirsiniz.
  • Köpükleri temizledikten sonra kayısıların bıraktığı suya bağlı olarak isterseniz biraz daha su ekleyip sulandırabilirsiniz ya da pişirme süresini arttırarak kayısı reçelinizin kıvam kazanmasını sağlayabilirsiniz.
  • Kayısı reçelinizin tam olarak olduğunu anlamak için ise bir kaşığa reçel alıp bir tabağa koyduğunuzda yayılmaması gerekir. Eğer yayılmıyorsa, kayısı reçelinizin kıvamı tamamen olmuş demektir. Kavanozlara aktarıp kapaklarını hava almayacak şekilde kapattığınıza emin olduktan sonra kilere ya da güneş ışınlarının görmediği bir yere istediğiniz zaman tüketmek üzere kaldırabilirsiniz.
  • Kayısı reçelinizin içerisine fındık ya da ceviz kıracağı ile çekirdeklerini kırıp ilave ederek de farklı tatlar elde edebilirsiniz. Fakat eğer çekirdekleriyle reçel yapmayı düşünüyorsanız, kayısıları ve kırılan çekirdekleri aynı tencerede 1 gece bekletmelisiniz. Daha sonra bunları hep beraber pişirerek ve akabinde diğer adımlar aynı olmak üzere alternatif bir reçel de elde edebilirsiniz. Eğer farklı tatları seviyorsanız ve kayısı reçeli vazgeçilmezlerinizden biriyse mutlaka bu yöntem ile de denemelisiniz.
  • Kayısı ve karanfil severler bu iki farklı aromayı reçel ile de buluşturabilir. Bu yöntem de ise kayısılar küp küp doğranır ve şeker ile yumuşatılması işleminden sonra gerekli kıvam elde edildikten sonra son olarak karanfil ilave edildikten sonra reçeliniz hazır kıvama gelecektir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.