Bilgi Yeriniz

Dışarıda Kalan Et Ne Kadar Dayanır?

18.05.2018
4.313
Dışarıda Kalan Et Ne Kadar Dayanır?

Et ürünleri sağlık açısından son derece yararlıdır. Her yaş grubu birey tarafından düzenli olarak tüketilmesi gerekir. Ancak etin bozuk olmamasına ve dışarıda uzun müddet kalmış olmamasına çok dikkat edilmelidir.

Etin Bozulma Süresi

Et her ne kadar sağlıklı bir besin türü olsa da, muhafaza edilme şekli ve süresi oldukça önemlidir. Yeterli hijyen koşullarının sağlanmadığı yerlerde et tüketimi ve etin muhafaza edilmesi, insan sağlığı için büyük bir risk faktörü haline gelmektedir.

Pişmiş etin ya da oda sıcaklığında, dışarıda kalmış olan etin mutlaka bir sonraki gün tüketilip bitirilmesi gerekmektedir. İkinci günden sonra bu etlerin tüketiminden kaçınmak gerekmektedir. Dondurulup buzları çözülmüş olan etin, kullanılmaması ya da artması nedeniyle yeniden buzluğa konmasından kaçınılmalıdır. Bu durum, et üzerinde bakteri artışını hızlandıracak ve etin bakteri yuvası haline gelmesine yol açacaktır. Bu durum tavuk eti için de geçerlidir.

Et Nasıl Saklanmalıdır?

Etin bozulmadan ve besin değeri azalmadan tüketilmesi için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Özellikle kurbanda etlerin muhafazası için bu noktalara dikkat edilmelidir.

  • Kurbanda etin kesilmesinden önce mutlaka hayvanın dinlendirilmesi ve stresten uzak tutulması gerekir. Aksi halde et sert olacaktır. Bunun haricinde, kesim işleminden sonra hayvanın kanı etlerden olabildiğince akıtılmalıdır. Dış deri ve et arasında temas olmamalıdır, aksi halde bakteriler ete geçerek etin çok kısa bir zaman dilimi içinde bozulmasına yol açacaktır.
  • Oda sıcaklığında kalan bir etin, mutlaka maksimum 4 saat içinde tüketilmesi gerekir. Daha uzun süre sıcakta bekleyen ette morarma ve şişme gibi belirtiler ortaya çıkacaktır.
  • Et eğer kıyma yapımında kullanılmış ise oda sıcaklığında en fazla 3 saat kalabilir, üç saatin sonunda tadı ve renginde değişimler meydana gelir ve artık tüketilmemesi gerekir. Kıyma buzdolabı rafında bir gün boyunca dayanabilir ancak eğer kullanılmayacaksa, mutlaka dondurucuya atılmalı orada bekletilmelidir.
  • Etteki bozulmalar genellikle mikroorganizmalardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle etlerin mutlaka soğuk şekilde muhafaza edilmesi gerekir.
  • Derin dondurucuda tavuk eti ve hindi eti 12 aya kadar saklanabilir. Ancak bekletme süresi çok uzun olursa lezzeti de aynı oranda azalacaktır.
  • Eğer elektrik kesintisi sıklıkla evde meydana gelen bir durum ise etlerin buzlarının çözülmesi ve bozulma belirtilerinin başlaması ne yazık ki can sıkıcı bir hal alacaktır. Elektrik kesintisi gerçekleştiğinde derin dondurucunun kapağı açılmadığı takdirde, 4 saate kadar etler bozulmadan muhafaza edilebilmektedir.
  • Etlerin dışarıda bırakılmaması ve mümkünse derin dondurucuda saklanması çok önemlidir. Ancak kullanım öncesinde birkaç saat oda sıcaklığında bekletilerek buzlarının çözdürülmesi gerektiği de unutulmamalıdır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.