Bilgi Yeriniz

Damara Hava Girmesi

03.04.2018
5.265
Damara Hava Girmesi

Bazı tıbbi müdahaleler esnasında ortaya çıkan bir sorun olarak damara hava girmesi, çeşitli olumsuz durumlara yol açabilmektedir. Daha çok deneyimsiz hastane personelinin enjeksiyon işlemleri yaparken yanlış müdahalesi sonucunda bu durum ortaya çıkmaktadır. Hava giren damarda ise kızarma, şişme veya morarma gibi semptomlar ortaya çıkabilmektedir.

Aynı zamanda kişinin bu bölgesinde ağrı hissi kendini gösterebilir. Dikkat edilmeyen enjeksiyon işlemlerinde, damara fazla miktarda hava girmesi sonucunda, hayati risk faktörü dahi ortaya çıkabilmektedir.

Damara Giren Hava Neden Tehlikelidir?

  • Havanın damara ne miktarda girdiği, tehlikeli olup olmadığının belirlenmesi bakımından önemlidir. Çünkü hava girişi çok fazla gerçekleşmiş ise, rutin kan akışı sekteye uğrayabilir ve bazı düzensizlikler meydana gelebilir. Kalbin kan pompalayışı da bu düzensizliklerden etkilenebilir ve bu aşamada hayati risk faktörü ortaya çıkabilir.
  • Damara hava girmesi sonucunda bu hava, damarların içinde ilerleyerek kalbe ve beyne ulaşabilir. Bu durumda ise beyinde hava kabarcıkları felce, kalpte hava kabarcıkları ise kalp damarlarında tıkanıklıklara sebebiyet verebilir.
  • Hava kabarcıklarının akciğerlere ulaşması halinde, akciğerde hava birikimi meydana gelebilir ve kişi bir anda nefes alamaz hale gelebilir.
  • Hava, sinir sistemine ulaştığında, kişinin felç olması büyük olasılıkla gerçekleşecektir. Bu nedenle damara hava girmesi, oldukça riskli bir durumdur.
  • Emboli olarak ifade edilen bir tür felç durumu yine intravenöz uygulaması yapılırken ortaya çıkabilen olumsuz durumlardan bir tanesidir. Bu nedenle uygulamanın, bu alanda uzman bir doktor tarafından yapılması, son derece önemlidir.
  • Bölgesel olarak damarlarda ilerlemeye devam eden hava kabarcıkları, bölgesel kan dolaşımını engelleyecek bu organda işlev kaybına yol açabilir. Öz gelimi kolda veya bacakta hava kabarcıkları bulunması sonucunda, damarlardan kan geçemeyecek ve bu da haliyle hareketsiz kalınmasına yol açacaktır. Durum çok ciddi ise durum, organın kesilmesine kadar varabilir.
  • Damara hava girmesi halinde, organlarda yeterli kan alamama ya da beslenememe sorunu da ortaya çıkabilir. Bu durumda bu organların iflası söz konusu olabilir.

Damara Hava Girmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Damara hava girmesi sonrasında, durum ne kadar erken fark edilirse, kurtulma ve iyileşme şansı da o kadar artar. Geç fark edilmesi halinde, uygulanacak tedavi ve işlemler yetersiz kalabilir ve yanıt alınamayabilir. Erkenden teşhis edilmiş olan damarlarda dolaşan hava, uygun bir yöntem kullanılarak boşaltılmalıdır. Bu işlem, uzman bir doktor tarafından gerçekleştirilmelidir.

Başlangıçta damara hava girmesi durumu fark edilmeyebilir. Damarlarda hava bulunması, genellikle bazı belirtiler gösterir. Özellikle bölgesel uyuşma ya da hareket kısıtlılıkları gibi durumlarda, bu belirtiler dikkatle takip edilmelidir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.