Bilgi Yeriniz

Çarpma Sonucu Baş Ağrısı

09.03.2018
9.670
Çarpma Sonucu Baş Ağrısı

Baş bölgesinde hissedilen ağrıların en sık görülen nedenlerinden biri bu bölgeye alınan şiddetli hasarlardır. Travma etkenlerine bağlı olarak çarpma sonucunda baş ağrısı şikayetine sık rastlanır.

Baş veya kafa bölgemiz olarak ifade edilen vücudumuzun bu bölümü, gün içerisinde sürekli olarak dış ortamla temas halindedir. Dolayısıyla dışarıdan gelebilecek hasar ve darbelere oldukça müsaittir. Başın yanlışlıkla sert bir zemine çarpılması ya da kafa üstü düşmek gibi durumlarda baş bölgesinde ağrı sorunu meydana gelebilir. Ağrının şiddeti baş bölgesine alınan hasarın şiddetiyle doğru orantılıdır. Ağrıya çoğu zaman kafa bölgesinde meydana gelen şişlik eşlik etmektedir.

Çarpma Sonucu Baş Ağrısı

Kafanın şiddetli bir şekilde sert bölgeye çarpması akabinde baş ağrısı hissedilir. Bu baş ağrısı çoğu zaman kişinin panik ve endişe duymasına neden olur. Hissedilen endişenin altında yatan neden çoğunlukla; baş ağrısının beyin kanaması ile ilintili olabileceği ihtimalidir. Fakat çarpma sonucu hissedilen her baş ağrısı, beyin kanamasını işaret etmez. Bu durumda sakin olunmalı, eğer bir süredir baş ağrısı devam ediyorsa da muhakkak sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Yazının devamında beyin kanamasının tanımından, nedenlerinden ve başlıca belirtilerinden detaylıca bahsedilmektedir.

Beyin Kanaması Nedir?

Kafatasının üst bölgesinde yer alan ve bilinç, duyum merkezimiz olarak bilinen beyinde; travma etkenlerine bağlı olarak beyin dokuları zarar görebilir ve kanama baş gösterir. Bu duruma beyin kanaması adı verilir. Beyin kanamasının tanımında bahsedilen travma etkeni, yalnızca fiziksel bir hasar değildir. Yüksek kan basıncı, anevrizma gibi pek çok etken travma etkisi yaratarak beyin dokularına hasar verebilir.

Beyin Kanaması Nedenleri Nelerdir?

1-)Kafaya Alınan Hasarlar(Travma Etkenleri)

İçeriğimizin başında bahsedildiği üzere baş bölgemiz sürekli olarak dışarı ile etkileşim halindedir. Buna bağlı olarak kafaya darbe, hasar alınması sık karşılaşılan bir durumdur. Baş bölgesine alınan çok şiddetli hasar akabinde beyin dokuları zarar görebilir ve kanama meydana gelebilir.

2-)Yüksek Kan Basıncı

Atardamarlardaki basıncın artmasına bağlı olarak gelişen yüksek kan basıncı, damar çeperlerini zayıflatarak kanamaya yol açabilir.

3-)Karaciğer Rahatsızlıkları

Vücudumuzun en ağır organlarından biri olan karaciğerde baş gösterebilecek hastalıklar beraberinde beyin kanamasını problemini doğurabilmektedir.

4-)Beyin Tümörü

Normal şartlarda vücudumuzda olmaması gereken doku olarak tanımlanan tümör oluşumlarına, beyinde de rastlanabilmektedir. Beyin tümörü de beyin kanamasının başlıca nedenleri arasındadır. Beyin tümörünün başlıca belirtileri; konuşma ve görme bozukluğu, kusma, şiddetli baş ağrısı, kolda ve bacakta güçsüzlük hissetme gibi şikayetlerdir. Eğer bu belirtilerden en az birkaçı sizde de mevcutsa, muhakkak uzman doktora danışmanız tavsiye edilir.

5-)Diğer Nedenler

  • Kan hastalıkları,
  • Anevrizma.

Beyin Kanaması Belirtileri Nelerdir?

Çarpma sonucu hissedilen baş ağrısı akıllara beyin kanamasını getirse de, baş ağrısı tek başına beyin kanaması tanısı için yeterli bulgu değildir. Her ne kadar beyin kanamasında, hasar olan dokunun bulunduğu konuma göre belirtiler değişkenlik gösterse de başlıca görülen belirtiler şunlardır;

  • Mide bulantısı ve kusma,
  • Vücutta uyuşma, karıncalanma,
  • Kollarda ve bacaklarda güçsüzlük hissi,
  • Halsizlik, bitkinlik,
  • Konuşurken zorlanma,
  • Görme bozukluğu,
  • Denge bozukluğu,
  • Yutma esnasında zorlanma,
  • Okurken ve yazarken zorlanma,
  • Bilinç kaybı.

Çarpma sonucu baş ağrısı şikayetine eğer yukarıdaki bulgulardan bir veya birkaçı eşlik ediyorsa, derhal sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve daha doğru-kesin bilgiler edinilmelidir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.