Bilgi Yeriniz

But Nasıl Haşlanır?

24.05.2018
2.665
But Nasıl Haşlanır?

Sıkça tercih edilen tavuk eti, birçok yemekle birlikte kullanılabilen ve lezzetli aynı zamanda da sağlıklı bir besindir. Ancak pişirme yöntemleri yemekten yemeğe farklılık gösterir. Buna ek olarak çeşitli yemeklerde kullanılmak üzere tavuk haşlama ile sağlıklı bir tavuk suyu elde edilmesi de mümkündür. Ancak haşlama konusunda bilinçli davranmak gerekmektedir.

Haşlama tavuğun bütün besin değerleri suyuna geçer ve bu su da lezzetli yemekler yapmakta kullanılabilir. Haşlama yapmak için en ideal tavuk eti parçası ise tavuk bududur. Bu bölüm hem yağlı hem etli hem de kemikli olduğu için suyun daha fazla besin değerine sahip olmasını sağlar. Bunun için ise uygun şekilde haşlama işlemi yapmak gerekmektedir. Aşağıda detaylıca tavuk budu haşlama aşamalarına yer verilmiştir. Bu adımlar takip edilerek leziz bir but haşlaması elde edilebilir.

But Nasıl Haşlanır?

1-)Budun Temizliği

Tavuk budu temizlenmeden haşlama işlemi yapılmamalıdır. Haşlanacak olan bütün besinlerin en iyi şekilde temizlenmesi çok önemlidir. İlk olarak alınan tavuk budu musluktan akan su altında iyice yıkanmalıdır. Daha sonra istenmeyen ya da tüylü kalmış kısımları bıçak yardımı ile temizlenmelidir. Bu bölümler haşlama suyuna eklenmemeli, atılmalıdır. Son olarak but bir kez daha yıkanmalı ve bir süzgece konularak suyunun tamamen akması sağlanmalıdır.

2-)Kullanılacak Tencere

Tavuk budunun haşlanması için kullanılacak tencere ve öz hazırlık da oldukça önemlidir. Butların sığacağı bir büyüklükteki tencere alınır, arzu edilirse haşlama işlemi için daha çabuk sonuç alınan düdüklü tencere de kullanılabilir. Tencere seçildikten sonra içerisine soğuk su eklenir ve ocağa konarak altı yüksek ısıda açılır.

3-)Haşlama Aşaması

Tavuk budu haşlaması sadece tavukla yapılabileceği gibi farklı malzemeler kullanılarak zenginleştirilebilir de.

  • İlk olarak temizlenmiş ve suları süzdürülmüş olan butlar, su dolu tencereye atılır.
  • Üzerine arzu edilen miktarda tuz serpilir. Bu aşamada, tuzun atılma zamanı önemlidir. Tuzun ilk baştan atılması tavuk etinin sertleşmesine yol açabilir. Sonunda atılması ise tuzu yeterince içine almamasına neden olabilir. Bu nedenle en ideali tavuğun rengi bir miktar döndükten sonra tuzun eklenmesidir.
  • Tavuk butlarının tencereye eklenmesinden sonra arzu edilirse içerisine kereviz, soğan, patates, defne yaprağı yahut baharat da eklenebilir. Bu tamamen damak tadı ile alakalı bir tercihtir.
  • Suyun kaynamasının ardından, ocağın altı kısılır ve tencerenin kapağı yarım kapatılarak yaklaşık yarım saat kadar butların pişmesi beklenir.
  • Pişme işlemi tamamlandıktan sonra elde edilen tavuk suyu, pirinç pilavı yapımında ya da bulgur pilavında kullanılabilir. Aynı zamanda bu tavuk suyu birkaç gün buzdolabında saklanabilir ve ihtiyaç olduğunda da çıkarılıp kullanılabilir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.