Bilgi Yeriniz

Boya Lekesi Kumaştan Nasıl Çıkar?

21.05.2018
2.833
Boya Lekesi Kumaştan Nasıl Çıkar?

Duvarların boyanması sırasında ya da boyamadan hemen sonra boya henüz kurumamış durumda iken, duvarlardan kıyafetlere boya bulaşabilmektedir. Boya lekesinin kumaştan ya da kıyafetten çıkarılması titizlik ve dikkat gerektiren bir iştir. Yapılması gerekenler aşağıda sıralanmıştır.

Boya Lekesi Kumaştan Nasıl Çıkar?

1-)Islakken Müdahale Edilmeli

Boya kumaşa değdiği ilk anda fark edilirse, sorunsuzca çıkacak ve iz bırakmayacaktır. Kuruması halinde kumaşa iyice işleyeceği için lekenin temizlenmesi de hem zor olacak hem de vakit alacaktır. Ancak boya henüz kurumamışken lekeye müdahale edilmesi sırasında, boyanın dağılmamasına dikkat edilmelidir. Dikkat edilmediğinde leke çok geniş bir alana yayılabilir. Bu nedenle silme işlemi dıştan içe doğru yapılmalıdır.

2-)Tiner Kullanımı

Boyaların çıkarılmasında en etkili yöntemlerden bir tanesi tiner kullanımıdır. Tiner, içerdiği kimyasallarla çözücü bir etki yaratır. Boya moleküllerine çok hızlı bir biçimde müdahale eden tiner, boyayı çözer ve kumaşta leke kalmamasını sağlar. Tinerin kumaş üzerinde çok uzun süre kalması ya da fazla miktarda kullanımı, kumaşın dokusunun zarar görmesine yol açabilir. Ayrıca tiner kullanıldıktan sonra ortamın mutlaka havalandırılması gerekir, aksi halde sağlık açısından risk faktörleri ortaya çıkabilir.

3-)Distile Terebentin Kullanımı

Yağlı boyalar nedeniyle oluşan lekelerin temizlenmesinde kullanılan distile terebentin, kumaşa bir miktar dökülür ve kumaş bir süre bekletilir. Daha sonra lekeli bölge ılık suyla yıkanır. Leke çıkmazsa işlem tekrarlanabilir.

Kurumuş Boya Lekesinin Temizliği Nasıl Yapılır?

  • İlk anda fark edilemeyen ve kumaş üzerinde kuruyan boyalar da bazı müdahaleler ile çıkarılabilmektedir. İlk olarak boyalı bölge ılık suyla ve sabunla yıkanır. Boyanın yumuşaması için kumaşın suda bir iki saat bekletilmesi gerekebilir. Yumuşayan boyanın fazla kısmı kazıyıcı bir aletle kazınır.
  • Kullanılan boya kutusunda ya da kabında, yıkama ve temizliğe ilişkin bazı tavsiyeler yer alabilmektedir. Bu nedenle boya kutusunun üzeri okunmalıdır.
  • Boyanın bulaştığı kumaşın yıkama talimatları da dikkate alınmalıdır.
  • Boya lekesi henüz tam olarak kurumamış durumda ancak kurumaya yüz tutmuş ise kağıt havlu ile tampon hareketlerle fazlası alınmalıdır.
  • Lekeli bölgenin ovalanması, kuru da olsa boyanın başka bölgelere de bulaşmasına yol açabilir. Bu nedenle ovalama yapılmamalıdır.
  • Tiner ya da terebentin kullanımı öncesinde, mutlaka kumaş türüne zarar gelmemesi açısından küçük bir kısmında kimyasallar test edilmeli, dokuda ya da renkte bir değişim söz konusu olursa bunların kullanılmaması gerekir.
  • Su bazlı boyaların temizliği ise yağlı boya ya da duvar boyasına göre çok daha kolaydır. Bunun için;
  • İlk olarak lekeli kumaş bir miktar suda 1-2 saat boyunca bekletilir,
  • Suya bulaşık ya da çamaşır deterjanı eklemek lekenin daha çabuk yumuşamasını sağlar.
  • Ardından kumaş sudan çıkarılır ve uygun şekilde yıkanır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.