Bilgi Yeriniz

Başımı Öne Doğru Eğince Burnum Akıyor

11.04.2018
5.514
Başımı Öne Doğru Eğince Burnum Akıyor

Öne doğru eğilme sonucunda burnun akması durumu soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi rahatsızlıklarda normal olarak görülebilmektedir. Özellikle bu duruma kış aylarında rastlanmaktadır. Ancak ortada bir rahatsızlık yokken burundan su gelmesi, beyin ile ilgili bir sorunun habercisi olabilir. Bu nedenle en kısa zamanda doktora gidilmesi gerekmektedir.

Burundan durduk yere baş öne eğildiğinde gelen su, omurilik sıvısı olabilmektedir. Yapılan tetkikler sonucunda, burundan akan sıvının omurilik sıvısı olması halinde ciddi bir sorun var demektir. Acilen tedavi edilmesi gerekir.

Omurilik Sıvısı Ne İşe Yarar?

Beynin beslenmesi görevine sahip olan omurilik sıvısı, beynin yukarıda kalmasını sağlar. Beyin bu sıvı içinde bulunmaktadır. Bu nedenle bu sıvının burundan akması çok ciddi bir tehlikedir. Her ne kadar hastalar tarafından önemsenmese de ileri evrelerde çok büyük sorunların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Burundan sıvı akışı sonucunda omurilik sıvısında azalma meydana gelir ve beyin kafatasının içinde aşağı doğru iner.

Beynin normalde olması gereken konumunun değişmesi sonucunda, hayati risk faktörleri devreye girmektedir. Hareketlerde kısıtlanma, bunun temel belirtilerindendir. Ayrıca kalıcı hasarlara da yol açabilen bir durumdur.

Omurilik Sıvısının Akma Nedeni Nedir?

Omurilik sıvısında akma, genel olarak yaşanan travmatik olaylar sonucunda ya da darbe alınması gibi durumlarda ortaya çıkmaktadır. Bazı kişilerde ise ortada bir sebep yokken oluşabilmektedir. Kadınlarda çok daha fazla görülen bu durum, kilonun fazla olması neticesinde tetiklenmektedir. Aynı zamanda yüksek tansiyon teşhisi konan kişilerde de bu durum sıkça oluşabilmektedir. Nezlede ortaya çıkan akıntı ile karıştırılabilen şeffaf bir yapıya sahiptir.

Omurilik Sıvısı Azalmasının Belirtileri Nelerdir?

  • Sebepsiz yere ortaya çıkan baş ağrısı, temel belirtilerden bir tanesidir. Akıntılar sürdükçe, ağrının da şiddeti artar.
  • İlerleyen süreçte, denge bozuklukları ve kulak çınlaması gibi belirtiler de ortaya çıkabilmektedir.
  • Sırt ve bel bölgelerinde de ağrıya yol açan omurilik sıvısında azalma, genellikle sinir hastalıkları yahut migren ile karıştırılmaktadır.
  • Yine ileri evrelerde, gözlerde kayma sorunu da ortaya çıkabilir.

Tanı ve Tedavi Süreci

Bahsi geçen şikayetlere sahip olan kişilerin, mutlaka muayene edilmesi gerekmektedir. Özellikle yatarak dinlenme sonrasında baş ağrısında azalma, gözler kapalı iken denge kaybı yaşanması ve kafein alma ile ağrıda azalma durumları söz konusu ise omurilik sıvısında azalma durumundan şüphe etmek gerekmektedir.

Tanı sonrasında, sorunun omurilik sıvısında azalma olduğu ortaya çıkmış ise yeni bir doku oluşturulması gerekebilir. Bunun için hastaya sigarayı bırakması, kafeinden uzak durması önerilir. Aynı zamanda aktivitelerinde kısıtlanması gerekebilir. Kişinin belirtileri fark ettiğinde doktora en kısa sürede gitmesi ve şikayetlerini dile getirmesi önemlidir. Geç kalındığında sorun çok daha ciddi boyutlara ulaşabilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.