Vücutta Uyuşma ve Halsizlik
Fiziksel ya da ruhsal nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan vücutta uyuşma ve halsizlik sorunu, günümüzde birçok insanın ortak şikayetidir. Bu durum günlük yaşan rutinini de olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Kişi zihnen yorucu bir işte çalışıyorsa ya da fiziksel olarak zorlayıcı, ağır yük taşımayı gerektiren bir işle meşgul ise, uyuşukluk ve halsizlik sorunu sıklıkla ortaya çıkacaktır. Ancak bazen bu durum daha başka sorunların habercisi olabilmektedir. Bu sebeple de, durum ciddiye alınmalı ve özellikle de bu durum uzun sürüyor ise mutlaka uzman bir doktora muayene olunmalıdır.
Vücutta Uyuşma ve Halsizlik Nedenleri Nelerdir?
Genel olarak bu duruma sebebiyet veren durumlar aşağıda sıralanmıştır:
- Psikolojik Nedenler: Özellikle yoğun kaygı ve stres altındaki kişilerde uyuşma ile halsizlik şikayeti sıklıkla görülebilmektedir. Özellikle sabahları uyanmada güçlük, sürekli olarak hissedilen, kronik hale gelmiş yorgunluk da bu durumun belirtileri arasında yer almaktadır. İş koşulları ağır olan bireylerde bu durum sıkça görülmektedir.
- Kişinin çok fazla uyuması ya da vücudun ihtiyaç duyduğundan çok daha az uyuması sonucunda da yorgunluk ve halsizlik ile birlikte uyuşma orta çıkabilir. Gece saatlerinde mesai yapan kişilerde ve uykuya dalma konusunda sorun yaşayan kişilerde bu durum meydana gelebilmektedir.
- Bazı ağır ilaçların (antidepresan ve stereoid tipi ilaçlar) kullanımı, kişide bünyesel olarak yorgunluk ve uyuşukluk hissine yol açabilir.
- Bu nedenlere ak olarak bel fıtığı, omurilikle ilgili sorunlar ve damarlarda tıkanıklık sorunları, bunun yanında diyabet rahatsızlığı, huzursuz bacak sendromu ile beyinle ilgili sorunlar, vücutta uyuşukluk ve yorgunluk hissine neden olabilir.
Tehlikeli Durumlar
Beyinle ilgili yani nörolojik bir sebeple ortaya çıkan bedensel yorgunluk ve uyuşma, aşağıdaki durumlarda tehlikelidir:
- Daha önceden var olmayan, belli bir süredir vücudun belli bir bölgesinde ortaya çıkan uyuşmalar,
- El ve ayaklarda uyuşma ile eş zamanlı olarak yanma hissinin ortaya çıkması,
- Şiddetli ağrı ve güç kaybı ortaya çıkması,
- Uyku esnasında ortaya çıkan ve kişinin uyanmasına neden olan el ve ayak uyuşmaları,
- Haftalarca devam eden ve arkası kesilmeyen uyuşmalar.
Bu belirtilerin söz konusu olduğu durumlarda acilen doktora gidilmelidir. Bu belirtilerle ya da diğer nedenlerle doktora giden hastaya nörolojik muayene yapılmalıdır. Hastanın kan değerleri ölçülmeli ve aynı zamanda MR, EMG gibi cihazlarla detaylı tarama yapılmalıdır. Sebebi belirlendikten sonra genellikle ilaç tedavisine başlanan bu durumda, bireysel olarak da bazı işlemler yapılabilir. Söz gelimi uzun süre hareketsiz kalmamak, uyku pozisyonunu ve oturma pozisyonunu değiştirmek, oturma ve kalkma esnasında dikkatli olmak gibi faaliyetler bunlara örnek olarak gösterilebilir.
Henüz yorum yapılmamış.