Bilgi Yeriniz

Vajinal Gaz

19.03.2018
4.049
Vajinal Gaz

Çiftler cinsel ilişkiye girdiklerinde ortaya çıkan ve kadın açısından mahcubiyet nedeni olabilen vajinal gaz oluşumu, aslında anüsten dışarı salınan gaz ile benzerlik göstermemektedir. Vajinanın yapısı, bu gazın oluşumunda en önemli faktördür ve daha çok doğum yapmış olan kadınlarda ortaya çıkmaktadır. Ancak nadiren de olsa, hiç gebe kalmamış kadınlarda da ortaya çıkabilmektedir.

Penis hareketleri ile vajina içine hava girmesi sonucunda vajinal gaz ortaya çıkar. Sağlık açısından riskli olmayan bu durum, yalnızca ilişki sırasında kadının rahatsızlık duymasına neden olmaktadır.

Vajinal Gaz Neden Olur?

  • Çok fazla cinsel ilişkiye girme sonucunda vajina girişinde genişleme meydana gelmesi söz konusu olabilmektedir. Ancak cinsel ilişkiden ziyade, vajinanın doğum gibi operasyonlarda daha fazla genişlemesine bağlı olarak bu sesler meydana gelmektedir. Buna ek olarak idrar kaçırma rahatsızlığı bulunan kadınlarda da vajinal gaz oluşumu gözlemlenmektedir.
  • Vajina yapısı da gaz oluşumunda oldukça etkilidir. Genetik olarak ya da zaman içinde meydana gelen deformasyonlar dolayısıyla vajinal gaz oluşumu söz konusu olabilmektedir.
  • Doğum sonrasında rahimde meydana gelen sorunlarından biri olan rahimde sarkma görülmesi, vajinal gaz için tetikleyici bir faktör olabilmektedir. Vajinal gazlar genel olarak koku salgılanmasına neden olmaz, ortaya çıkan yalnızca sesten ibaret bir durumdur.
  • Bir hastalık ya da sorun olarak değerlendirilmemesi gereken vajinal gaz problemi, aynı kişide her cinsel ilişkide ortaya çıkmayabilir de. Bu durum biraz da psikolojik etkiye sahiptir denilebilir.
  • Vajinada meydana gelen diğer rahatsızlıklar ile ilgisi bulunmasa da, bazı vajinal sorunlar vajinal gaz için tetikleyici olabilmektedir.

Vajinal Gaz Oluşumu Nasıl Önlenir?

  • Vajinada genişlik nedeniyle ortaya çıkan vajinal gazın önlenebilmesi için, kadının kendi kendine ve her yer ve durumda yapabileceği bazı egzersizler bulunmaktadır. Bu egzersizlere kegel egzersizleri adı verilir ve düzenli olarak yapıldığında vajina kaslarının sıkılaşmasına yardımcı olduğu bilinmektedir. Bu egzersizler, idrarın tutulması için kullanılan kasların sıkılıp gevşetilmesinden ibarettir ve dışarıdan bir başka kişi tarafından fark edilmeden, ayakta ya da oturma pozisyonunda iken rahatlıkla yapılabilir.
  • Egzersiz yapılırken vajinada bulunan kaslar sıkılı şekilde 30 – 40 saniye kadar beklenmeli, ardından kaslar serbest bırakılmalıdır. Her defasında bu işlem 10 dakika kadar yapılabilir. Bu egzersizlere yönelik, kadın doğum uzmanlarından bilgi alınabilmektedir.
  • Vajinal gazların “vajinoplasti” olarak bilinen vajina daraltılması ile de çözümlendiği bilinmektedir. Bu işlem, estetik cerrahlar tarafından yapılır ve genellikle lokal anestezi ile işlem tamamlanır. Hasta aynı gün ayağa kalkabilir.

Unutulmaması gereken, vajinal gazların kokusuz olması gerektiğidir. Aynı zamanda bu gaz çıkışı esnasında kişinin acı ya da ağrı hissetmemesi gerekmektedir. Gazda rahatsız edici bir koku fark edildiğinde ya da bölgede ağrı hissi meydana geldiğinde, acilen doktora gidilmesi gerektiği bilinmelidir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.