Trüf Mantarı Nasıl Saklanır?
Meşe ağaçlarının köklerinin derinliklerinde yetişen trüf mantarına, çoğunlukla Akdeniz bölgesinde rastlanır. Genelde Akdeniz bölgesinde bulunmasına rağmen meşe ağaçlarının olduğu her yerden trüf mantarı temin edilebilir. Kokulu bir mantar çeşidi olan trüf mantarı şekil olarak siyah bir taşı andırdığı için kara elmas olarak da bilinmektedir.
İçerik bakımından oldukça zengin olduğu için sağlık açısından birçok faydası bulunur. Önemli bir kalsiyum, potasyum, sodyum, demir ve magnezyum kaynağıdır. Ayrıca etten daha değerli protein değerlerini barındırır. İçerisinde barındırdığı vitamin ve mineraller dolayısı ile hastalıklara karşı etkili rol oynayan bu mantarın muhafaza edilmesi oldukça önemlidir. Zira trüf mantarı çok çabuk bozulabilir.
Trüf mantarı saklanırken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır. Bunlara başlamadan önce bilinmesi gereken en önemli özellik, trüf mantarının nemli ortamı çok sevdiğidir.
Trüf Mantarını Muhafaza Etme Yöntemleri Nelerdir?
1.Yöntem
Trüf mantarı nemi çok sevdiği için, evde de aynı nem koşullarını sağlamak gerekir. Buzdolabı içerisinde bulunan yiyecek ve içecekler sebebi ile çok nemli bir ortama sahiptir. Bu nedenle trüf mantarını saklamak için en uygun ortam olarak bilinir. Sebzelerin bulunduğu bölümde trüf mantarını yerleştirerek uzun süre tazeliğini korumasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca bir saklama kabına koyup daha sonra sebzelerin yanına koymanız da yeterli olacaktır. Hatta saklama kabınızın kapağını ara sıra açmanız trüf mantarınızın daha uzun süre taze kalmasına yardımcı olacaktır.
Nem bulunmayan ortamlarda muhafaza edildiğinde trüf mantarının yapısında değişimler meydana gelir ve çok çabuk bozulabilir. Bu nedenle mutlaka nemli bir ortam yaratılmalıdır.
2.Yöntem
Eğer buzdolabında saklamak istemiyorsanız nemli bir bez ile sarmalayarak trüf mantarınızı muhafaza edebilirsiniz. Fakat bunun için her bez kullanılamaz. Kullandığınız bezin türüne dikkat etmelisiniz. Pamuklu bez, saklama işlemi için uygun olacaktır. Uygun gördüğünüz pamuklu bezinizin nemlendirme işlemini gerçekleştirdikten sonra saklamak istediğiniz trüf mantarlarınızı bezin üzerine koyunuz.
Ardından mantarın güzel kapandığına emin olarak bezinizi kapatınız. Eğer tamamen kapanmıyorsa, başka bir pamuklu bez kullanarak da üzerini örtebilirsiniz. Böylece nemli kalan trüf mantarlarınızı hava almayacakları için uzun süre saklayabilirsiniz.
Genel olarak saklama yöntemi olarak zeytinyağı kullanılması mantarın tadında değişiklerin oluştuğu gözlenmiştir. Ayrıca bir başka saklama yöntemi olarak ise pirinç kullanılmaktadır. İtalya’da oldukça fazla kullanılan bu yöntemde ise pirincin, trüf mantarının aromasının azaldığı gözlenmiştir.
Eğer trüf mantarınızı bir hafta içerisinde kullanacaksanız kağıt havlu ya da alüminyum folyoya sararak da muhafaza edebilirsiniz.
Henüz yorum yapılmamış.