Tendon Sıvı Toplanması
Kasları kemiklere bağlayan yapılar olarak ifade edilebilecek olan tendonlar, kasların kullanımı ve kasılması sonucunda gerilerek kemiğin hareket etmesini sağlar. Bu dokuda farklı nedenlerle iltihaplanma ortaya çıkabilir. Tendonda sıvı toplanması olarak da ifade edilebilen tendonda sıvı toplanması, şiddetli ağrılara da yol açabilen ciddi bir sağlık sorunudur.
Tendonda Sıvı Toplanması Nedenleri Nelerdir?
- Tendonda sıvı birikmesi /tendon iltihaplanması durumu tendinit olarak isimlendirilmektedir. Tendinit, vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilir. Farklı nedenlere bağlı olarak kişilerde görülebilmektedir. Mesleki deformasyon ya da gün içinde tekrarlanan hareketler nedeniyle tendon iltihaplanması ortaya çıkabilmektedir.
- Romatoid artrit olarak bilinen hastalık da tendon iltihaplanmasına yol açabilmektedir. Romatoid artrit, bir eklem rahatsızlığıdır.
- Yaşın ilerlemesine bağlı olarak tendonlarda esneklik yitimi ortaya çıkabilir. Bu da iltihaplanmayı tetikler.
Tendonda Sıvı Toplanması Belirtileri Nelerdir?
Oldukça sinsi bir hastalık olan tendinit, bazı yaygın belirtilere sahiptir. Bu belirtileri şöyle sıralamak mümkündür:
- En yaygın olarak ortaya çıkan belirti, eklem ağrılarıdır. Romatizma ağrısı gibi ortaya bir anda çıkan bu şiddetli ağrılar, gece saatlerinde artış gösterebilmektedir.
- Eklemlerde ortaya çıkan harekete yönelik kısıtlanmalar da belirtilerden bir tanesidir.
- Tendon iltihaplanması eğer bel altındaki bir bölgede ise kadınlarda vajinal akıntıya ve erkeklerde de penis akıntısına yol açabilmektedir.
- Tendonlarda sıvı birikmesi sonucunda, şişkinlikler de ortaya çıkar. Bu şişliklerin nedeni tendon bölgelerinde iltihap birikmesidir. Bu belirti oldukça yaygın bir biçimde görülür ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir.
Tendonlarda İltihaplanma Tedavisi
İlk olarak ağrı belirtisi ile ortaya çıkan tendinit, başlangıç aşamasında fark edilmeyebilir. Kendi kendine geçmeyen bir durum olan tendinit, hareket kabiliyetinde kısıtlanma meydana getirdiğinde hasta tarafından dikkate alınır ve bu aşamadan sonra daha başka sorunlara da yol açabilir. Eklem bölgelerinde devam eden ağrı, iki haftadır sürmekte ise kişinin mutlaka bir ortopedi doktoruna gitmesi gerekmektedir.
Tedavi sürecinde, iltihaplanan bölge önem arz eder. Aynı şekilde iltihabın ne derece arttığı da çok önemlidir. Bu durumlar netleştirildikten sonra, tedaviye başlanır. Tendonda biriken sıvıların daha da artmaması için bölgenin en az biçimde hareket ettirilmesi gerekir. Bu bölgeleri genellikle tedavi sürecinde doktor tarafından sabitlenir.
Tedaviye ilaç kullanımı ile başlanır. Ağrının en aza indirilmesi için doktor tarafından hastaya ağrı kesiciler verilebilir. Daha sonra iltihapların kurutulması için uygun ilaçlar ile tedaviye devam edilir.
Tendonların ve kasların yeniden eski gücüne ve esnekliğine kavuşabilmesi için hastalara fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları yapılır. İltihaplanma sonrasında tendonlarda yırtık oluşumu tespit edilmiş ise ameliyatla bu yırtıkların tedavisi gerçekleştirilir.
Henüz yorum yapılmamış.