Bilgi Yeriniz

Tahta Kalem Lekesi Nasıl Çıkar?

05.07.2018
3.715
Tahta Kalem Lekesi Nasıl Çıkar?

Günümüzde eğitim veren kurumlarda sıklıkla kullanılan beyaz tahta ve tahta kalemi, düzgün saklanmadığında ya da uzun süre beklemesinden dolayı bulunduğu bölgeye veya kişilerin kıyafetlerine akabilmektedir. Oldukça zor gibi gözüken bu lekeyi çıkarmada ilk şart erken müdahale etmektir. Genelde lekenin çıkmamasının en büyük nedeni yanlış bir şekilde müdahale edilmesidir.

Tahta Kalemi Lekesi Nasıl Çıkarılır?

1-)Kıyafetten Tahta Kalemi Lekesi Çıkarmak

  • Kıyafete bulaşan kalem lekesini çıkarmak için sıcak su, sirke ve karbonat kullanabilirsiniz. İlk yapmanız gereken, kıyafetinizin lekelenen bölgesini sıcak su içinde 15 dakika kadar bekletmektir.
  • Sonrasında ise yine lekeli bölgeye lekenin derinliğine ve yayıldığı alana göre karbonat döküp ovalayınız. 10 dakika kadar da bu şekilde bekletmeniz gerekmektedir.
  • En son işlem olarak ise sirke ve sıcak su karışımının olduğu kabın içinde yine kıyafetinizi yarım saat bekletmelisiniz.

Bu şekilde leke büyük oranda çıkmış olacaktır. Burada belirttiğimiz süreleri lekenizin durumuna göre kendiniz daha uzun tutabilirsiniz. Bahsettiğimiz ürünler doğal olduğundan kıyafetinizde herhangi bir bozulmaya sebep olmayacaktır.

Yine bir diğer yöntem ise deterjan kullanmaktadır. Kalem lekesi inatçı bir leke olabileceğinden ilk olarak çamaşır makinesine atıp yıkamanız, muhtemelen istediğiniz sonucu almamanıza sebep olacaktır. O yüzden kıyafetinizin rengine bağlı olarak, çamaşır suyu ve sıcak su karışımının içinde de bir süre bekletebilirsiniz.

Lekenizin üzerine direkt leke çıkarıcı dökmeniz ve o şekilde 20 dakika kadar bekletmeniz de lekeyi çıkarmada oldukça işe yarayacaktır.

2-)Halıdan Tahta Kalemi Lekesi Çıkarmak

Böyle bir durum çok nadir olsa da insanları oldukça üzebilmektedir. Halıdan kalem çıkarmak kıyafetlere nazaran yayıldığı alana göre biraz daha zor olabilmekte. Fakat çıkarması kesinlikle imkansız değil.

  • Halınıza yapabileceğiniz ilk müdahale öncelikle yayılmasını önlemek olmalıdır. Üzerini emici bir bez ile kapatıp öncelikle fazlalık olan kısmı halının üzerinden dikkatlice almalısınız.
  • Sonrasında ise lekeye süt ile müdahale etmeniz gerekmektedir. Lekenin bulunduğu alana süt döküp 15 dakika kadar bekletin.
  • 15 dakika sonunda temiz bir beze döktüğünüz bir kapağın yarısı kadar leke çıkarıcı deterjan ile lekeyi yuvarlak hareketlerle silmeniz gerekmektedir. Böylelikle lekeniz ya gözle görülmesi zor olacak kadar iz şeklinde kalacaktır ya da tamamen çıkacaktır.
    Burada lekeye kesinlikle su ile müdahale etmeyin. Su, lekenin yayılmasına ve çıkarmak için daha fazla efor sarf etmenize neden olacaktır.

3-)Koltuktan Tahta Kalemi Lekesi Çıkarmak

Koltuklarda leke görüntüsü çok fazla dikkat çekmektedir. Dikkatli bir şekilde leke temizlenmediğinde ise maalesef kalıcı olabilmektedir. Bu durum tabii ki koltuğunuzun kumaşıyla da alakalıdır. Deri bir koltuktan bahsediyorsak, daha basit bir şekilde çıkacaktır. Fakat koltuğunuz süet ve türevi ise burada uygulayacağınız yöntemler;

  • Öncelikle yine halıda olduğu gibi koltukta da lekeye su ile müdahale etmeyin. Önce bir bez ile lekenin üzerindeki fazla kısmı alın ve lekenin üzerine sirke dökün. 5 dakika kadar beklettiğiniz sirkeyi nemli bir bezin üzerine dökmüş olduğunuz sıvı bulaşık sabunu ile nazik hareketlerle yine yaymadan ovalayın.
  • Bu işleme ek olarak karbonat ile de müdahale edebilirsiniz. Sirke işleminden sonra nemli bir beze döktüğünüz karbonat ile koltuğunuzun lekeli bölgesini silebilirsiniz.

4-)Zeminden Tahta Kalemi Lekesi Çıkarmak

Zemine dökebileceğiniz kalem lekesi çıkarması en kolay lekelerden biridir. Direkt olarak ıslak bir mendille bile müdahale edebilirsiniz. Fakat eğer leke kurumuş ise o zaman yapacağınız sabunlu bir bez ile zemini silebilir ve lekeden tamamen kurtulabilirsiniz.

5-)Ayakkabıdan Tahta Kalemi Lekesi Çıkarmak

Ayakkabınızın yapısına göre bu lekeyi çıkarmak hem çok kolay hem de çok uğraştırıcıdır.

1-)Bez Ayakkabı

Bez ayakkabıdaki kalem lekesini çıkarmak için kıyafette uyguladığınız yöntemleri deneyebilirsiniz. Fakat bez ayakkabıların yapısından dolayı %100 oranında net bir çözüme kavuşamayabilirsiniz.

Yine öncelikle lekeye su ile müdahale etmemeniz gerekiyor. Çünkü muhtemelen yayılmasına neden olacaksınız. Bunun yerine lekeye karbonat ve sirke karışımı ile de müdahale edebilirsiniz. En son işlem olarak da yine leke çıkarıcı sıvı deterjanlardan yardım alabilirsiniz.

2-)Deri Ayakkabı

Burada deriye müdahale etmek oldukça önemlidir. Yapısındaki hassaslık nedeniyle yanlış müdahaleler sonucu ayakkabınızı çöpe atabilirsiniz. Eğer gerçek deri ise kimyasal hiçbir ürünle müdahale edemeyeceğiniz için burada limonlu su devreye girecektir. Limonlu suyun içinde beklettiğiniz bir bez ile deri ayakkabınızı nazik hareketlerle silmeniz gerekmektedir.

3-)Spor Ayakkabı

Spor ayakkabılarda genelde fazla ayrıntılar olduğu için bez ile müdahale etmek oldukça zor olacaktır. Bunun yerine kullanmadığınız diş fırçanızı ıslatıp, biraz karbonat dökerek lekeyi fırçalayarak çıkarabilirsiniz. Fakat lekeyi yaymamaya özen göstermelisiniz.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.