Sucuk Neden Ekşir?
Sucuk, geçmişten günümüze kadar toplumumuzun hazırlayıp tükettiği ve içine kattığı gıdalarla bir besin deposu oluşturduğu yiyecektir. Zorunlu göç koşullarından dolayı insanlar etleri uzun süre saklayamayacakları için ya pastırma yapmışlardır ya da tuzlayıp kurutarak muhafaza etmişlerdir. Bu süre içinde insanlar ayrıca hayvanların bağırsaklarını da kurutarak ellerindeki kıymayı bunların içine doldurup sucuk haline getirmişlerdir. İşte geçmişten günümüze kadar soframızda bulunan sucuk hemen hemen çoğu yemeğin içine de dahil edilerek kullanılmaktadır.
Şarküteri ürünlerinden biri olan sucuğu saklarken son kullanma tarihine dikkat edilmesi gerekmektedir. Sucuk da diğer et ürünleri gibi çabuk bozulmaktadır. Sucuğun bozulması ve bozuk sucuğun tüketilmesi ciddi anlamda sağlık problemlerine ve gıda zehirlenmelerine neden olabilmektedir. Bu tür problemlerle karşılaşmamak içinde sucuğun bozuk olup olmadığına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Sucuk Neden Bozulur ve Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?
Yukarıda da değindimiz gibi şarküteri ürünlerinden biri olan sucuğu uygun bir ortamda saklamak gerekmektedir. Sıcak havalar sucuk buzdolabında saklanırken bir havlu veya beze sarılarak muhafaza edilmelidir. Sucuğun çok nemli bir ortamda bulunması da onun erken bozulmasına neden olabilmektedir.
- Sucuk bağırsağın içerisinde doldurularak yarı geçirgen olan bağırsağın içerideki suyu süzmesi ve sucuğu nemden korunması amaçlanmıştır. Çok sıcak havalarda bağırsak daha da kuruyarak görevini yerine getiremez hale gelir. Nemli ortamlarda ise nemle şişen bağırsak yine sucuğu koruyamaz. Bu gibi durumlarda sucuğun içi ya suyla dolar ya da dışarı taşarak bozulmaya ve ekşimeye başlar.
- Sucuğun bozulduğunu anlamak için öncelikle rengine bakmak gerekmektedir. Sucuğun kendine ait bir rengi vardır. Bu rengin değişmeye başlaması da sucuğun bozulmaya başladığını göstermektedir.
- Sucuğun bozulduğunu anlamanın yollarından bir diğeri de kokusunun ve tadının değişmesidir. İçerisinde bulunan baharatlardan dolayı sucuğun yine kendine ait bir kokusu ve tadı oluşmaktadır. Eğer bu koku ve tatta özellikle hoşunuza gitmeyen ve dolabın kokusunu da değiştiren bir durum görüyorsanız, sucuğunuzun bozulduğunu anlayabilirsiniz. Özellikle sucukta ekşi bir tat oluşmaya başlaması etin de bozulduğunu göstermektedir. Bu durumda o sucuğun kesinlikle kullanılmaması ve atılması gerekmektedir.
- Eğer sucuğun yapısında yapışkan bir durum oluşmuşsa bu da sucuğun bozulduğunu göstermektedir.
Sucuğun Bozulmasını Engellemek İçin Nasıl Saklamalıyız?
Sucuk, nemli bir gıda olmasından dolayı saklanma koşullarının da ona uygun olması gerekmektedir. Aldığınız sucuğu yiyeceğiniz miktarda dilimledikten sonra kalan sucuğu buzdolabı poşetlerine koyarak buzluğa atabilir ve dondurarak saklayabilirsiniz. Buzluktan çıkardığınızda sucuğun çözülmesi de bu durumda hızlı ve çabuk olacaktır. Özellikle kurban bayramlarından sonra yapılan sucuklar önce güneşte kurutulur daha sonra buzdolabına koyularak saklanır.
Paket olarak alınan sucuklar paketlerinden çıkarıldığı anda havayla temas eder ve ne kadar buzdolabında bulunsa da havadaki mikroorganizmalarla etkileşimde bulunduğu anda bozulma başlar. Bu bozulmayı en aza indirmek için buzdolabına sucuğu yerleştirmeden önce bir streç filmle kaplamada da fayda vardır.
Henüz yorum yapılmamış.