Sol Kulak Çınlaması
Kulak çınlaması, birçok insanda ortaya çıkabilen genellikle tek kulakta görülen bir durumdur. Çınlama uzun bir süre devam ettiğinde kişinin rahatsızlık duyması muhtemeldir. Sol kulakta ya da sağ kulakta görülen çınlama, başka kişiler tarafından duyulmaz. Çınlama ciddi bir sağlık sorunu olmasa da, temkinli olarak yaklaşılması gereken bir durumun da belirtisi olabilmektedir.
Sol Kulak Çınlamasının Nedenleri Nelerdir?
Kulak çınlaması, ani şekilde gürültüye maruz kalma, ani yüksek ses durumu gibi nedenlerle ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda kişinin çok kalabalık bir mekanda ya da ortamda bulunması sonucunda da çınlama sorunu görülebilmektedir.
- Uzun süreli olarak kulaklıkla yüksek sesli müzik dinlenmesi sonucunda da çınlama görülebilir.
- İç kulakta aşırı basınç sonucunda ortaya çıkan meniere hastalığı, başın bir tarafında eklemsel sorunların ortaya çıkmasına yol açmaktadır.
- Kan damarları ile ilgili sorunlar ve düzensizlikler, ani kulak çınlamalarına yol açabilmektedir. Bu duruma tıp literatüründe “pulsatil kulak çınlaması” olarak isimlendirilmektedir. Kan akışında ortaya çıkan düzensizliklerin sebebi, boyun damarlarında daralma ya da düzensizlikler nedeniyle oluşabilmektedir. Kılcal damarlarda zedelenme, hipertansiyon gibi etmenler de bu duruma yol açabilmektedir.
- Kullanılan bazı ilaçların etkisiyle de sol kulakta çınlama sorunu meydana gelebilmektedir.
- Yaşın ilerlemesine bağlı olan işitme kaybı ve bunun yanında kulak çınlaması sıkça ortaya çıkabilmektedir. Bu durum daha çok 60 yaşından sonra meydana gelmektedir.
Kulak Çınlaması Tedavisi
Kulak kiri ya da kulağı tıkayan başka bir maddeden dolayı kulak tıkanması söz konusu değilse, mutlaka doktora gidilmesi gerekir. Doktor tarafından teşhis konulma durumu mümkün olamadığında, hastanın geçmiş öyküsünün dinlenmesi ve geçmişte kullanmış olduğu ilaçlara yönelik bilgi edinilmesi gerekebilir. Kulak çınlaması için yaygın olarak kullanılan teknikler şöyle sıralanabilir:
1-)Bilişsel Davranış Terapisi
Bu tedavi yönteminde, çınlamanın ortadan kaldırılması için kişinin rahatlatılması esastır. Kafa olarak hastanın rahatlatılması, stresinin ve gerginliğin azaltılması kulak çınlamasının ortadan kaldırılması için önemli bir detaydır.
2-)Maskeleme
Maskeleme yöntemi, kulakta güzel seslerin duyulmasını sağlar ve kulak çınlaması bu sayede maskelenir.
3-)Stres Yönetimi ve Nöroterapi
Kulak çınlamasının sürekli olarak tekrar etmesi halinde kişide stres ve gerginlik konusunda artış meydana gelebilmektedir. Nöroterapi ile hastanın rahatlatılması mümkün olur ve hasta bu sayede stresle başa çıkabilecek güce de sahip olur.
Bunlar dışında bireysel olarak kulak çınlaması için yapılabilecekler arasında; çok yüksek sesle müzik dinlemekten kaçınmak, çınlamaya neden olduğu düşünülen bir ilaç mevcut ise kullanımına bir son vermek, gün içinde vücudun hareket ettirilmesi, kalp sağlığının korunması sayılabilir.
Henüz yorum yapılmamış.