Bilgi Yeriniz

Semaver Nasıl Temizlenir?

03.07.2018
3.300
Semaver Nasıl Temizlenir?

Pikniklerde veya bazı işletmelerde sıklıkla kullanılan semaverlerin temizliği oldukça önemlidir. Semaverlerin iyi temizlenmemesi halinde, yapılan çayın tadında bile değişiklikler meydana gelebilmektedir. Aynı zamanda bu durum sağlık açısından da oldukça zararlıdır.

Semaver Nasıl Temizlenmelidir?

Semaverler alttan yanmalı ve üstten yanmalı olmak üzere iki çeşittir. Ve ikisinin de temizlenme şekli farklıdır. Alttan yanmalı semaverlerin temizliğinde;

  • Alttan yanmalı semaveri temizlerken eğer var ise öncelikle içindeki suyu boşaltmanız gerekmektedir. İkinci adım olarak da, semaverin içinde sobalarda da bulunan ateşin yandığı bir alan vardır. Buradan külleri temizlemelisiniz. Bu işlemi yaparken açık alana ihtiyacınız vardır. Bu yüzden semaverin içindeki çay bittikten sonra ya da semaveri kapatıp soğumasını sağladıktan sonra külleri hemen temizlemeniz daha doğru olacaktır. Son işlem olarak suyunu ve külleri temizlediğiniz semaveri bol su ile durulamanız gerekmektedir.
  • Üstten yanmalı semaverlerde ise biraz önce bahsettiğimiz alan olmadığı için suyunu boşalttıktan sonra baş kısmını aşağıya doğru çevirerek içindeki külleri temizlemelisiniz. Bu işlemde küllerin dağılması daha riskli olacağından mümkün olduğunca yine açık alanda yapmaya özen göstermeniz gerekmektedir. Yine alttan yanmalı olanlar da yapıldığı gibi külü ve suyu boşalttıktan sonra bol su ile durulamanız gerekmektedir.
  • Durulama işlemlerinden sonra yapılması gereken bir diğer işlem ise sabunlanmasıdır. Burada gönül rahatlığı ile bulaşık sabunu ve sünger kullanabilirsiniz. Fakat içinde çamaşır suyu bekletmemelisiniz.
  • Yine semaverin aynı zamanda kireçlenmesini de engellemek amacıyla, temizleme işlemi bittikten sonra özellikle dip kısımlarına karbonat ve su karışımı ekleyerek yarım saat kadar bekletip, olası bir kireçlenme durumunun da önüne geçebilirsiniz.
  • Yine semaverin yüzey temizliğinde doğal bir temizleyici özelliğe sahip olan sirkeyi tercih edebilirsiniz.

Semaverin Bakımı Nasıl Olmalıdır?

  • Çok sık kullandığınız bir ürün ise mümkün olduğunca temizliğine özen göstermeniz gerekmektedir. İçinde bayatlamış çayı bekletmemelisiniz.
  • Dış yüzeyinin paslanmasına ve kireçlenmesine engel olmak için karbonat ile yine düzenli olarak silmelisiniz. Aynı şekilde iç yüzeyi içinde bu işlemi yapmalısınız.
  • Eğer çok sık kullanmıyorsanız içinde kötü koku oluşumunu engellemek amacıyla arada bir havalandırabilirsiniz.
  • Semaveri sakladığınız yerin kirli olmamasına özen görmelisiniz.
  • Eğer semaveriniz bakırdan yapılmış ise 2-3 yılda bir kalaylamayı ihmal etmemelisiniz. Bakımı yapılmamış bakır eşyalar kullanılmaya devam ettiğinde kişileri zehirleme boyutuna kadar götürebilmektedir.
  • Semaveriniz alüminyumdan ise kararabilen bir yapıya sahip olduğu için limon ve tuz ile bu kararmayı temizlemeniz oldukça kolay olacaktır. Aynı şekilde sıcak su ve süt karışımı da kararmaları kolay bir şekilde temizlemenizi sağlayacaktır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.