Bilgi Yeriniz

Sarma Tuzlu Olursa Ne Yapılır?

28.05.2018
6.056
Sarma Tuzlu Olursa Ne Yapılır?

Zeytinyağlılardan olmazsa olmaz bir yemek olan yaprak sarması hem oldukça leziz hem de birçok kişi tarafından çok beğenilen bir yemektir. Her ne kadar yapımı son derece zahmetli olsa da, yapıldıktan sonra ortaya çıkan lezzet, bütün bu zorluğun da önüne geçmektedir. Ancak bazen, yaprak sarmasının tuzu tam olarak ayarlanamaz ve fazla kaçabilir. Bu durumda yapraklar tek tek açılamayacağına göre toptan bir yöntem kullanılarak bu duruma biz çözüm bulunması gerekir.

Sarma Tuzlu Olursa Ne Yapılır?

Zeytinyağlı yaprak sarmasının tuzlu olması halinde uygulanabilecek bazı yöntemler bulunmaktadır. İçeriğin devamında bu yöntemlerden detaylıca bahsedilmektedir.

1-)Hazırlık Aşamasında Fark Edilirse

Hazırlık aşamasında yaprak sarmasının tuzlu olması halinde, kullanılacak olan malzeme patatestir. Patatesler dilimlenir ve sarma tenceresinin içine eklenir. Patatesler, fazla tuzu çekecek ve böylece yemeğin tuzu normale dönecektir.

2-)Pişirdikten Sonra Fark Edilirse

Yaprak sarması pişirildikten sonra tuzlu olduğu fark edilirse, tuzunun ayarlanması için bir işlem yapmak için geç kalınmış demektir. Bu nedenle yemeğin servis aşamasında bazı yöntemler denenebilir. Yaprak sarmasının yanında tüketilmek üzere tuzsuz salçalı sos yapılması ya da sarımsaklı yoğurt ile yemeğin servis edilmesi, yemeğin tuzunun maskelenmesini ve daha az fark edilmesini sağlayacaktır.

Sarmanın Tuzlu Olmaması İçin Tavsiyeler

  • Zeytinyağlı yaprak sarmasının tuzunun çok fazla olmaması için, öncelikle salamura yaprakların tuzunun kontrol edilmesi gerekmektedir. Zaten salamura olduğu için tuzlu olan yapraklar, içle sarılıp pişirilirken, tuzunu iç kısmına da bırakacağı için tuz atılmaması tavsiye edilir. Salamura yaprakların tuzu fazla ise iç harcı hemen hemen tuzsuz olacak şekilde ayarlanmalıdır.
  • Yaprak sarmaları eğer çok tuzlu olmuş ancak henüz pişirilmemiş ise sarmaların tenceresinin içine bir miktar limon dilimi konularak üzerine de biraz daha su eklenmesi de tuzun dengelenmesine yardımcı olacaktır. Limon yoksa limon tuzu da kullanılabilir ancak ufak bir tat değişimi söz konusu olabilir.
  • Üzerine ekstradan su eklenen sarma pişerken suyun bir miktarının buharlaşması sağlanmalıdır. Bu sayede buharlaşan su ile birlikte tuzun da bir kısmı gidecek ve sarmanın tuzu arzu edilen seviyeye gelecektir.
  • Sarmaların pişirilmesi sırasında tuz dengesinin sağlanmasında yaprak sarmalarının formu da oldukça önemlidir. Çok sıkı ya da çok gevşek olan sarmalar tuz miktarından etkilenebilir. Bu nedenle sarmalar orta sertlikte sarılmalıdır. Aynı zamanda gevşek sarılan yapraklar pişirme aşamasında açılabilir ve bu da istenmeyen bir gelişmedir.
  • Yaprak sarmasının iç harcının çok tuzlu olduğu fark edilirse, iç hazırlığında artış da yapılabilir. Söz gelimi bir tencere yaprak için hazırlanmış olan sarma içine yarım ölçü daha pirinç ve salça gibi malzemeler eklenebilir. Ancak bu ekleme sırasında tuz kullanılmaması gerektiği unutulmamalıdır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.