Miyop Gözlüğü Sürekli Takılır mı?
Gözün belirli bir uzaklıktaki cisimleri tam olarak odaklayamaması ve görememesi, miyop olarak tanımlanır. Gözlerin uzaktaki cisimleri tam anlamıyla görememesinin esas nedeni; bakılan nesneden yansıyan ışınların tam görme merkezinde değil de, daha önde odaklanmasından kaynaklanmaktadır.
Halk arasında oldukça yaygın göz hastalıklarından biri olan miyopi ile ilgili pek çok kişinin merak ettiği konuların başında, “miyop gözlüğü sürekli takılır mı?” sorusu gelmektedir. Toplum arasında bu konuyla ilgili yanlış bilinen hususlardan biri, miyop kimselerin gözlük takmadığında gözlerinin daha da bozulacağı kanısıdır.
Miyop Gözlük Takılmazsa Ne Olur?
Miyop görme bozukluğu olan kimselere genellikle göz doktorları tarafından daha rahat görmelerini sağlayan gözlük verilir. Miyop kişilerde gözlük takıp takmamanın göz bozukluğunun ilerlemesi ya da azalmasıyla herhangi bir ilgisi yoktur. Takılan miyop gözlüğü yalnızca kişinin daha rahat görmesini ve konforlu bir görüş alanına sahip olmasını sağlar.
Halk arasında bu durum tam tersi şekilde, miyopi rahatsızlığı olan kimselerin gözlük takmadıklarında göz bozukluklarının artacağı şeklinde düşünülmekte ve bilinmektedir. Oysa ki gözlük takmanın bununla doğrudan bir ilgisi yoktur. Kimi zaman miyop gözlüğü düzenli olarak takanlarda dahi göz numarası beklenmedik şekilde artış gösterebilmektedir. Gözlük kullanımının kişiye yalnızca rahat bir görüş alanı sağladığı unutulmamalıdır.
Bahsedilenlere ek olarak eğer kişinin iki gözünün bozuklukları da birbirinden farklıysa yani sağ gözünde 1, sol gözünde 1,5 derecelik bozukluk söz konusuysa gözlüğün mutlaka takılması tavsiye edilir. Aksi takdirde gözlerden birinde göz tembelliği sorunu baş gösterebilir.
Göz Tembelliği Nedir?
Göz sinirlerinde veya göz yapısında herhangi bir yapısal değişiklik olmamasına rağmen, gözlerden birinin diğer göze göre daha düşük kapasitede görmesi göz tembelliği olarak tanımlanır. Göz tembelliğinde her iki gözde de belirli bir görme kapasitesinin altına düşmesi durumunda göz tembelliği meydana gelebilir. Göz tembelliğinin başlıca nedenleri ise şunlardır:
- Şaşılık: Gözlerden birinde veya ikisinde birden gözlenen kayma durumu olan şaşılık, göz tembelliğinin en yaygın sebeplerinden biridir.
- Kırma Kusuru: Bir gözde diğer göze göre daha yüksek kırma kusurunun olması, göz tembelliğine davetiye çıkartır.
- Çeşitli göz hastalıkları: Katarakt, korneada leke, göz kapağı düşüklüğü.
Henüz yorum yapılmamış.