Marley Zemin Nasıl Temizlenir?
Hem kullanışlı hem de görünüm bakımından güzel bir yapı malzemesi olan marley, iç mekânların zeminlerinde döşeme olarak sıklıkla tercih edilmektedir. Plastik bir yapıya sahip olan bu malzeme, özellikle hastane ya da ofis zeminlerinde kullanılmaktadır. Marley zemindeki lekelerin türüne göre temizleme seçenekleri kullanılmaktadır.
Marley Zemin Temizleme Yöntemleri Nelerdir?
1-)Yağlı Boya Lekesi
Marley zemin üzerine damlayan ya da bulaşan yağlı boya lekesi kolayca çıkmaz. Bunun temizlenmesi için en etkili yöntem tinerdir. Tiner, bir pamuk ya da bezin üzerine bir miktar dökülüp boyalı bölgeye dıştan içe doğru silme yoluyla uygulanır. Dıştan içe silinmesinin nedeni, boyanın daha fazla yayılmasının engellenmesidir. Tiner kullanımı sonucunda zeminde deformasyon oluşmaması için zemin uygun şekilde cilalanmalıdır.
2-)Plastik Boya ve Kireç Lekesi
Plastik boya su bazlı ise nemli bir bezle silinmesi yeterli olacaktır. Ancak eğer su bazlı bir boya söz konusu değil ise, ilk olarak zemin nemli bir bezle silinmeli, ardından krem temizleyiciler ile ovalanmalıdır. Zeminde çizik oluşunun engellenmesi için yumuşak ve pamuklu bir bez kullanılması tavsiye edilmektedir.
Diğer Lekeler
1-)Yağ Lekeleri
Özellikle evlerde kullanılan marley zeminlerde, zamanla yağ lekeleri oluşabilmektedir. Bunun engellenebilmesi için marley zeminin temizliği düzenli olarak yapılmalıdır. Aksi halde lekeler zorlu bir hale gelebilir.
Uzun süre temizlenmeyen marley zeminlerde oluşan yağ lekelerinin giderilmesi için bölge bulaşık deterjanı ile iyice ovalanarak silinmelidir. Bulaşık deterjanı yerine toz deterjan veya krem temizleyiciler de rahatlıkla kullanılabilir.
2-)Mürekkep Lekesi
Mürekkep lekesi dağılmaya ve kalıcı hale gelmeye son derece müsait bir lekedir. Bu nedenle henüz ıslak durumda iken temizlenmesi lekenin giderilmesinde etkili olacaktır. İlk olarak bir peçete ya da kâğıt havlu ile mürekkep lekesinin fazlalığı alınır ve ardından marley zemine nüfus etmiş durumdaki kalan mürekkep lekesinin temizliği için krem temizleyiciler kullanılmalıdır. Silme ve ovalama yöntemleri lekenin çıkarılmasını sağlayacaktır. Leke küçük boyutlarda ise aseton da kullanılabilir.
3-)Meyve / İçecek Lekesi
Çok fazla lekeye yol açan besinler, meyveler ya da meyve suları, marley zeminde kalıcı leke oluşmasına neden olabilmektedir. Yapı malzemesinin yapısına nüfuz eden bu gibi gıdalar, çıkarılması olanaksız lekeler haline gelebilir. Bu nedenle lekenin kuruması beklenmeden müdahale edilmelidir.
İlk olarak nemli bir bez ile bölge temizlenmeli ve daha sonra toz deterjan ya da krem temizleyiciler ile leke kalıntıları giderilmelidir. Zemin zarar görmüş durumda ise marley cilası kullanılmalıdır.
Bu tür lekelerin giderilmesi için Arap sabunu kullanımı da etkili sonuç alınmasını sağlayacaktır.
Henüz yorum yapılmamış.