Kurumuş Yağlı Boya Lekesi Nasıl Çıkar?
Boya ile işleri olan insanların en büyük sorunu kurumuş boya lekeleridir. Özellikle de kurumuş yağlı boya lekelerini çıkarmak bir hayli zordur. Yağlı boyalar, kullanım alanları itibariyle her yerde karşımıza çıkabilecek boya türleridir. Evinizin salonuna koyduğunuz tabloda, badana yaptığınız duvarlarda, ahşap eşyalarda, kapılarda ve daha birçok eşyada yağlı boya kullanılmış olduğunu görürüz.
Yağlı Boya Nasıl Bir Boya Türüdür?
Yağlı boya, yapısı gereği ince bir boya olduğu ve normal boyalara göre çok daha akışkan olduğu için etrafa sıçrama ve damlama olasılığı oldukça fazladır. Bu yüzden yağlı boyayı kullanacağınız zaman, fırçayı elinize aldığınız an direkt uygulayacağınız yere uygulamaya özen gösterin. Aksi takdirde boyama işlemiyle uğraştıktan sonra bir de yağlı boya lekelerini çıkarmaya zaman harcamanız gerekecektir.
Ayrıca yağlı boyayla bir şeyi boyayacaksanız, boyama yapacağınız zemine gazete sermeniz, boyama sonrasındaki temizlik işlemini kolaylaştıracaktır. Yağlı boyanın ince yapısı, zemine koyduğunuz tek kat gazetenin altına geçmesine sebep olabileceği için zemini çift kat gazetelerle kaplamanız daha doğru olacaktır. Yağlı boya, geç kuruyan bir boya türü olduğu için de uygulanırken hızlı olunması gerekir.
Kurumuş Yağlı Boya Lekesi Nasıl Çıkar?
Yağlı boyalı tabloların görüntüsü ne kadar dekoratif ve hoş ise, temizliği ve lekelerinin çıkarılması da bir o kadar zordur. Hele ki boya kurumuşsa, lekeleri çıkarmak daha zorlu olacaktır. Ancak bunun için birkaç pratik yöntem vardır:
- Lekenin yayılmasını önlemek: Yağlı boya, ince ve akışkan yapısı sebebiyle kolaylıkla yayılabilir. Lekeyi temizlemek için atacağınız ilk adım, boyanın daha fazla yayılmasını engellemektir. Yağlı boyanın lekelediği bölgeye bir kumaş koyarsanız, kumaş lekeyi ve emer ve etrafa yayılımını durdurur.
- Ağartıcı içeren deterjanlar kullanmak: Bu yöntem özellikle beyaz renkli kıyafetlerdeki yağlı boya lekelerinden kurtulma konusunda oldukça işe yarar. Lekenin olduğu bölgeye ağartıcı içeren deterjanı dökün ve bir süre o şekilde bekletin. Leke derin ve büyükse, deterjanı döktükten sonra elinizle kıyafeti çitileyin. Bu işlemden sonra kıyafetinizi kendi yıkama şartları ile yıkayın. Renkli çamaşırlarda oluşan yağlı boya lekelerini çıkarmak için ise ağartıcı içermeyen deterjanlar kullanmanız gerekir. Fakat ağartıcı içermeyen deterjanlar lekeyi çıkarmada pek başarılı olmayabilir, bu gibi bir durumda ekstra temizleme işlemleri uygulanması gerekir.
- Tiner kullanmak: Tiner, bütün boya lekeleri kolayca çıkarabilecek bir üründür. Lekenin bulunduğu bölgeye tiner dökebilir ya da tineri, pamuklu bir bez yardımıyla lekeli bölgeye uygulayabilirsiniz. Bu işlemden sonra da kıyafetinizi yıkamanız gerekir. Çünkü tiner, oldukça ağır bir kokuya sahiptir ve yanıcı bir maddedir.
- Amonyak kullanmak: Amonyak, yağlı boyaların baş düşmanıdır. Bu sebeple, her türlü inatçı yağlı boya lekesini çıkarmada başarılı olacaktır. Amonyağı lekeli bölgeye döktükten sonra 15 dakika kadar boyanın yumuşamasını bekleyin. Bu işlemden sonra lekeli bölgeye biraz pudra serpiştirilir ve kıyafet soğuk su ile yıkanır.
Yağlı Boya Kokusu Nasıl Çıkar?
Yağlı boya kokusu oldukça ağır olabildiği için, örneğin evinizin tüm duvarlarını yağlı boya ile boyadığınızda, iç mekan nefes alınamaz bir hale gelebilir. Evinizi havalandırsanız da boya kokusu çıkmıyorsa yapacağınız şey, geniş bir tencere içerisine su doldurmak ve boyadığınız bölgede tencereyi yere koymaktır. Suyun içine de bir çorba kaşığı saf amonyak ekledikten sonra bu karışımı 1 gece o bölgede bekletmelisiniz. Ertesi gün kokudan kurtulmuş olacaksınız.
Henüz yorum yapılmamış.