Bilgi Yeriniz

Kurumuş Silikon Camdan Nasıl Çıkar?

14.05.2018
3.071
Kurumuş Silikon Camdan Nasıl Çıkar?

Silikon; PVC, alüminyum ahşap doğramalarda, küvet, lavabo, klozet, fayans, seramik ve camlarda, aynı zamanda ses, su ve toz yalıtımında kullanılan yapıştırma ve izolasyon malzemesidir. Birçok cam malzemenin yapıştırılmasında da kullanılan silikon doğru uygulanmadığında ya da bir onarım yapıldıktan sonra arkasında kurumuş silikon kalıntıları bırakmaktadır. Kişiyi oldukça zorlayan bu kalıntıları ise ortadan kaldırmak için birkaç yöntem bulunmaktadır.

Kurumuş Silikonu Camdan Çıkarma Yöntemleri Nelerdir?

Kurumuş silikon kalıntılarını çıkarmak için bazı yöntemler mevcuttur. Bu yöntemler kullanılan silikonun cinsi, cam malzemenin özelliği ve görünürlüğüne göre değişmektedir. Aşağıda yazılan tüm çıkarma yöntemlerinde önemli olan silikonun yoğunluğu ve büyüklüğü ne kadar az ise o kadar kolay olacaktır. O yüzden küçük parçalar halinde temizlenmelidir.

1-)Elle Çıkarmak

Cam üzerinde bulunan silikonun el ve tırnak ile bir köşesinden kaldırarak sonuna kadar tek parça olarak çıkartılmasıdır. Yoğun olan noktasından başlanması işleri kolaylaştıracaktır.

2-)Isıtarak Çıkarmak

Bu yöntem silikonun yoğunluğu ve büyüklüğünün az olduğu yüzeyde kullanılmalıdır. Aksi takdirde silikonun yüzeyde dağılmasına yol açabilir. Isı tabancası, saç kurutma makinesi ya da çakmak gibi malzemeler kullanılarak ve sonrasında nemli bezle silinerek çıkarılabilir.

3-)Sert Plastik Cisimlerle Çıkarmak

Silikonun elle çıkartılmasının mümkün olmadığı durumlarda kullanılır. Özellikle otomobiller için kullanılan plastik buz kazıyıcıları bu işlem için çok uygundur. Yine uygun bir köşesinden kazımaya başlanarak çıkartılabilir.

4-)Silikon Temizleyici Kimyasallar

Silikon kimyasal bir bileşen olduğundan yine kimyasal bir yardım ile çıkartılabilir. 15-20 TL’ye yapı marketlerden temin edebileceğiniz silikon temizleyici kimyasallar diğer adıyla Silikon Remover ile işiniz kolaylaşacaktır. Bu yöntemde önemli olan silikonun yoğun olmamasıdır. Kimyasal temizleyiciyi uyguladıktan sonra nemli bir bez yardımıyla camı temizleyebilirsiniz. Eğer silikon kalın ve yoğun ise bıçak ya da makas gibi bir aletle kısalttıktan sonra kimyasal uygulamayı yapılması önerilir.

5-)Falçata ya da Jiletle Çıkarmak

Uzun süre camda kalmış ve özelliğini kaybetmiş kalıntıların çıkartılmasında kullanılır. Ancak bu yöntemin en çok bilinen kötü şöhreti cam yüzeyi çizmesidir. Bu nedenle temizlenecek yüzey üzerinde çok ince ve dikkatli çalışılması gerekmektedir. Püf noktası; başlamadan önce silikon ıslatılabilir. Daha sonra falçatanın keskin ucu yerine tersi kullanılabilir ve yatay hareketlerle uygulama yapılmalıdır. Bu yöntemde dairesel ve gelişigüzel hareketler yüzeyi kesinlikle çizecektir.

Kurumuş Silikonun Zararları Nelerdir?

Cam malzemeler genelde estetik bir görüntüye sahip olmasından ve saydam yapısından dolayı tercih edilmektedir. Bu malzemelerin imalatında kullanılan silikon yapıştırıcılar doğru kullanılmadığında arkalarında bıraktıkları kalıntılar kötü bir görüntüye sahip olarak cam malzemelerin kullanımına aykırı durum ortaya çıkarmaktadır. Bu kalıntılar uzun süre kaldığında renk değiştirerek durumu daha da kötüleştirecektir.

Aynı zamanda silikon kimyasal bir madde olduğundan bir süre sonra bakteri üretecek ve cam yüzeyde bir çıkıntı olduğundan toz ve kir toplayacaktır. Mümkün olduğunca erken müdahale etmekte her zaman yarar vardır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.